Vesti -

Preminula Ankica Tuđman

Ankica Tuđman preminula je u 97. godini, javljaju mediji.

Izvor: B92
Podeli
Foto:  EPA PHOTO EPA
Foto: EPA PHOTO EPA

Ankica je bila supruga prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Rođena je 1926. godine u Zagrebu, gradu u kojem se i školovala sve do odlaska u partizane u proleće 1944. godine.

Iste godine, kada joj je bilo 18 godina, upoznala je Franju Tuđmana u Čazmi. U januaru 1945. prešla je iz Čazme u Vrhovno zapovedništvo u Beogradu, vrativši se u Zagreb nakon što su ga oslobodile partizanske snage u maju 1945.

"Prekrstili" spomenik Franje Tuđmana na Guglu, komšiluk se trese od smeha: "Vrištim"

Foto: EPA/Anja Niedringhaus
Foto: EPA/Anja Niedringhaus

Nakon toga se preselila u Beograd sa Tuđmanom, zaposlila se u Ministarstvu spoljnih poslova SFR Jugoslavije i udala za Tuđmana 25. maja 1945. Imali su dva sina i jednu ćerku i to Miroslava (rođ. 1946.), Stjepana (rođ. 1948.) i Nevenku (rođ. 1951.).

Godine 1954. položila je maturu i upisala studije anglistike na Univerzitetu u Beogradu. Napustila je studije na drugoj godini i izabrala kurs engleskog jezika u jugoslavenskom ministarstvu vanjskih poslova.

Godine 1960. Tuđman je unapređen u čin general vojnika, ali je 1961. odlučio da napusti vojsku, a cela se porodica vratila u Zagreb. Tamo je Franjo Tuđman osnovao Institut za istoriju radničkog pokreta Hrvatske. 1967. smenjen je sa te dužnosti i prisiljen napustiti članstvo u Savezu komunista Jugoslavije.

Bila članica HDZ-a od osnovanja

Ankica Tuđman bila je članica HDZ-a od njegova osnovanja 1989. međutim, izbrisana je iz članstva stranke 2000-tih kada je tadašnji predsednik stranke Ivo Sanader radio reviziju članstva.

2012. ju je Tomislav Karamrko vratio u HDZ i nazvao "još jednom istinskom Katarinom Zrinski nove Hrvatske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 139 idi na stranu