Vesti -

Kako se prezivala kraljica Elizabeta? Odgovor ne zna pola sveta

Kada ste toliko poznati, kao što je bila kraljica Elizabeta, niko ne mora ni da zna vaše prezime. Ime joj je bilo dovoljno, a često smo ga slušali i bez ikakvih titula. Znamo da pripada dinastiji Vindzor, no, da li ste se ikad zapitali kako se najdugovečniji britanski monarh preziva?

Izvor: hello magazin
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Da bismo vam dali adekvatan odgovor, moramo da se vratimo daleko u prošlost, do njene čukunbabe, kraljice Viktorije. Ona je bila poslednja iz dinastije Hanover. Kada se udala za nemačkog princa Alberta, uzela je prezime njegove kuće – Fon Saks-Koburg i Gota. Međutim, njihov unuk Džordž V, koji je 1910. godine nasledio tron, odlučio je da to promeni zbog rastućeg antinemačkog raspoloženja u jeku Prvog svetskog rata.

Kralj je sazvao Parlament 1917. godine i tada je doneta odluka da se svim članovima dinastije oduzmu nemačke plemićke titule. Novo prezime odabrano je zbog tradicionalne povezanosti engleskog plemstva i naroda sa starim zamkom u Vindzoru.

Kraljica je rođena kao Elizabeta Aleksandra Meri Vindzor. Prvo ime dobila je po svojoj majci Elizabeti, drugo po prababi Aleksandri, danskoj princezi, a treće po babi, čuvenoj kraljici Mariji. Kada se 1947. godine udala za princa Filipa, dodala je njegovo prezime – Mauntbaten, koje vodi poreklo iz nemačke kuće Batenberg. Dakle, puno ime nedavno preminule britanske kraljice glasilo je Elizabeta II Aleksandra Meri Vindzor-Mauntbaten. Ovo prezime nose i njena deca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu