Život

Subota, 27.08.2022.

12:49

Pepeo glumice iz "Zvezdanih staza" se šalje u svemir

Glumica Nišel Nikols, najpoznatija kao poručnica Uhura u "Zvezdanim stazama" preminula je krajem prošlog meseca u 89. godini, a njen pepeo će biti poslati u svemir.
Ona će biti još jedna od članova televizijske serije iz 1960-ih čiji će posmrtni ostaci odleteti u svemir.

Izvor: B92

Pepeo glumice iz
Foto: Profimedia

Nišel Nikols je bila prepoznatljiva po rušenju barijera i stereotipa koji su postojali kada su u pitanju crnkinje na televiziji te je bila jedna od prvih crnkinja koje su oslikale snažan filmski lik.

Sada je dodata posthumnom manifestu putnika na stvarnom raketnom brodu koji nosi zbirku bočica pepela i uzorke DNK desetine svemirskih entuzijasta na poslednjem i večnom putovanju oko Sunca, naveli su organizatori, prenosi Rojters.

Datum lansiranja još nije određen.

Ostali članovi glumačke postave i čelni ljudi "Zvezdanih staza" čiji ostaci lete u svemir uključuju Džejmsa Duhana, koji je glumio glavnog inženjera serije Skotija, kao i kreatora "Zvezdanih staza" Džina Rodenberija.

Lansiraće se i posmrtni ostaci Rodenberijeve supruge Majel Bare-Rodenberi, koja je u seriji glumila medicinsku sestru Kristin Šapel, kao i renomiranog umetnika naučno-fantastičnih vizuelnih efekata Daglasa Trambula, čiji su radovi prikazani u filmovima poput "2001: Odiseja u svemiru" i "Zvezdane staze 1".

Lansiranje organizuje "Celestis Inc", kompanija sa sedištem u Teksasu koja u rastućem komercijalnom svemirskom sektoru nudi određenu meru kosmičke besmrtnosti kupcima koji mogu da sebi priušte dramatičan ispraćaj.

"Celestis" nije otkrio cenu ovog leta, ali na svojoj web stranici navodi cene za svoje memorijalne svemirske letove.

Prema planovima bi više od 200 kapsula s ljudskim ostacima i DNK, u onome što "Celestis" naziva svojim "Enterprise Flightom", trebalo ući u gornji deo rakete koji će leteti u duboki svemir, izvan gravitacijske sile Zemlje i Meseca i na kraju ući u večnu solarnu orbitu, rekao je Čarls Šafer, suosnivač i glavni izvršni direktor "Celestis"-a.

"To je predivna uspomena na nju, večna“, rekao je sin Nišel Nikols, Kajl Džonson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: