A gde je Bosna i Hercegovina? Šest godina je nema na Evroviziji, sada kažu "Pod sankcijama smo"

Bosna i Hercegovina na Evroviziji nije nastupila od 2016. godine. Tada su je s pesmom "Ljubav" predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala, ali se nisu plasirali u finale.

Život

Izvor: B92, 24sata.hr

Petak, 13.05.2022.

11:33

A gde je Bosna i Hercegovina? Šest godina je nema na Evroviziji, sada kažu
Foto: Profimedia

Pre toga, Bosna i Hercegovina je na takmičenju učestvovala 2012. godine. Jednom prilikom rukovoditeljka Odeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i poslednja šefica delegacije BiH Lejla A. Babović objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Evrosonga.

"Javni servisi su u poslednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radio-difuzne unije (EBU)", objasnila je za "Dnevni avaz". "Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka."

"To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Eurosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji", dodala je.

Tamošnji mediji ranije su pisali da dugovanja prema EBU iznose šest miliona švajcarskih franaka i zbog toga je evropska organizacija tužila BHRT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: