Izvršni direktor kompanije Najk priznao da je ubio tinejdžera - zbog toga ispaštao

Dugogodišnji izvršni direktor kompanije Najk u SAD-u otkrio je da je pre 56 godina pucao i ubio tinejdžera na ulicama Zapadne Filadelfije. Lari Miler, predsednik Džordan Brenda, govorio je o ubistvu 1965. u intervjuu za Sports Illustrated.

Život

Izvor: B92

Subota, 16.10.2021.

12:11

Izvršni direktor kompanije Najk priznao da je ubio tinejdžera - zbog toga ispaštao
Foto:Profimedia

"To me izjedalo iznutra", rekao je o svojim postupcima sa 16 godina, kada je bio "običan bandit".

Miler je služio zatvorsku kaznu za ubistvo. Kaže da nije lagao o tome, ali je to držao u tajnosti. Miler je rekao da se pridružio bandi "Cedar Avenue" u Zapadnoj Filadelfiji sa 13 godina, brzo prelazeći iz "pravog učenika" u opijanje alkoholom svaki dan.

Kada je prijatelja ubio suparnički član bande, Miler, tada samo šesnaestogodišnjak, kaže da je zgrabio pištolj kalibra 38, napio se sa tri prijatelja i krenuo u potragu za odmazdom.

Umesto toga, 30. septembra 1965. pucao je u grudi prve osobe koju su sreli: 18-godišnjeg Edvarda Vajta.

"To mi dodatno otežava posao, jer to nije bilo bez razloga", rekao je on, a prenosi CNN.

Miller je odluku o otkrivanju svoje prošlosti - koju je dugo skrivao od svoje dece, prijatelja i najbližih poslovnih saradnika - opisao kao "zaista tešku".

"Zato što sam godinama bežao od ovoga", rekao je za Sports Illustrated. "Pokušao sam ovo da sakrijem i nadam se da ljudi nisu saznali za to."

Miller je u Najku od 1997. godine i upravlja svakodnevnim operacijama "Nike Basketball" -a, Džordan Brenda i Converse -a.

Kaže da nikada nije lagao o zatvorskom vremenu u prijavama za posao.

Uoči intervjua, Miler je navodno obavestio članove svog najužeg kruga, uključujući košarkašku legendu Majkla Džordana i komesara NBA Adama Silvera, o incidentu. Njegova predstojeća knjiga "Skok: Moje tajno putovanje sa ulica do sale za sastanke" - napisana u saradnji sa najstarijom ćerkom - detaljno će opisati incident, kao i njegov višestruki boravak u maloletničkom pritvoru i zatvoru zbog različitih prekršaja.

Najk je u izjavi za BBC Nuz saopštio da je život gospodina Milera "neverovatna priča o drugim šansama".

"Ponosni smo na Larija Milera i nadu i inspiraciju koju njegova priča može da ponudi", rekla je kompanija i dodala da podržava politike koje pomažu bivšim zatvorenicima da "otvore nova vrata mogućnosti i krenu napred sa svojim životima".

Miler kaže da se nada da će njegova priča pomoći da se omladina u riziku odvrati od nasilja i nadahne ranije zatvorene ljude na nadu da i dalje mogu da daju doprinos društvu.

"Greška neke osobe, ili najgora greška koju je napravio u životu, ne bi trebalo da kontroliše šta će se dogoditi do kraja vašeg života", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: