Azdejković: Nikola Jokić nam ništa ne duguje?

Svi već znamo da je Nikola Jokić rekao istorijsko NO reprezentaciji Srbije, što je podiglo veliku buru na društvenim mrežama i u srpskoj javnosti. Vodile su se žustre rasprave i svako je imao mišljenje na ovu temu.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2021.

13:17

Azdejković: Nikola Jokić nam ništa ne duguje?
Foto: Profimedia

Posebno zabavno je bilo prozivanje Jokića da je Jelena Milovanović Bruks rodila sina i posle tri meseca otišla da igra za reprezentaciju i donela medalju, a on ne može! U sveopštoj galami da li nas je izdao ili nije, čulo se i mišljenje da nam Nikola Jokić ništa ne duguje! Ja se s tim ne bih složio!

Hajde da vidimo šta to Nikola Jokić duguje, koliko i kome! Pre svega duguje onima koji u Srbiji gledaju košarku i utakmice u kojima on igra, kupuju njegove dresove i moderno rečeno, njegovi su fanovi, jer on njima duguje svoju karijeru! Vidite, kada bismo sportiste gledali samo na osnovu toga koliko su talentovani i kakve rezultate postižu, onda bi i bacači diska bili multimilioneri, ali nisu jer to nikoga ne zanima.

Iz meni nepoznatih razloga, ljude zanima košarka, gledaju, prate, plaćaju sportske TV pakete, odlaze na utakmice, plaćaju karte, kupuju šalove, dresove… Da ne zaboravimo da sponzori preko sportista i utakmica uvaljuju svoje proizvode gledaocima i da tih gledalaca nema, ne bi bilo ni sponzora, niti multimilionskih ugovora, parica, lepog i lagodnog života! Sponzorstva čine veći deo zarade svakog sportiste, tako 94% zarade Novaka Đokovića čine sponzorstva, Usaina Bolta 97%, Rafaela Nadala 65%, Kevina Duranta 56%, Rogera Federera 84%.

I zato onima koji prate košarku u Srbiji Nikola Jokić i te kako duguje, jer ne bi bio to što jeste da njih nije bilo! Pre svega, ako već neće da igra za reprezentaciju, duguje im lično izvinjenje i objašnjenje, a ne da kao neka pič… (ovo je sad zabranjeno Zakonom o rodnoj ravnopravnosti), kukavica podmeće oca da on u njegovo ime objašnjava razloge zašto Jokić više voli da letuje u Crnoj Gori i mazi konje nego da igra za reprezentaciju Srbije.

Jokić stariji je objasnio da mu je klub namignuo da ne bi trebalo da igra za reprezentaciju, da je fizički i mentalno umoran od košarke, da čeka da mu se rodi dete… I svi ovi razlozi su na mestu i razumljivi, ali se sada vraćamo na to da nije ispoštovao svoje fanove u Srbiji jer im sve to nije rekao u nekom ispovednom ekskluzivnom intervjuu, gde pusti koju suzu jer je skrhan što neće imati čast i privilegiju da brani boje Srbije. Nepoštovanje je problem!

Svoj bes na Nikolu Jokića iskazao je i košarkaški stručnjak Duško Vujošević koji je rekao da su za neuspeh reprezentacije Srbije najveći krivci igrači, oni koji su se odazvali i oni koji nisu: „Naravno da je i Jokić kriv, ima jedna stara poslovica, čovek ima obavezu prema zemlji u kojoj je rođen. Tamo je napravio fantastičnu karijeru, koju niko nije očekivao i svaka mu čast na tome, ali uspeh obavezuje. Ako je on posle toga što je napravio u Americi idol u ovoj zemlji, kako nije osetio obavezu da dođe sa motivom da povuče ostatak tima“. On je Jokićevo ponašao okarakterisao kao malo „autistično“.

Ali, da li možete da zamislite situaciju da Jokić čini nešto što se ne bi svidelo fanovima košarke i navijačima Denver Nuggetsa? Naravno ne, jer sportisti dobro znaju ko ih je stvorio i ko ih može uništi. Srpski navijači i ljubitelji košarke više nemaju tu moć, te izgleda više i ne zaslužuju da budu ispoštovani, jer šta Jokić može da izgubi? Parice od reklame za neku lokalnu kladionicu i to je to. Srpski navijači više ne utiču na količinu novca koju Jokić može da zaradi, već na to utiču američki navijači, te su oni prioritetni. Što je sasvim OK, ali se postavlja pitanje da li su ovdašnji navijači zaslužili bolji tretman? Svakako da! Ja sam rekao šta sam imao, a vi vidite šta ćete.

Stavovi izraženi u ovom tekstu pripadaju autoru i ne odražavaju nužno uređivačku politiku B92.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

274 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: