Analni seks, trans osobe, fisting...: Brošura podeljena učenicima, Švedska bruji o "skandalu"

Brošura Švedske asocijacije za seksualno obrazovanje koja se bavi pitanjima transrodnih osoba šokirala je Šveđane i izazvala haos na društvenim mrežama zbog saveta o analnom seksu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2021.

10:48

Analni seks, trans osobe, fisting...: Brošura podeljena učenicima, Švedska bruji o
Foto: Syda Productions/Shutterstock

U brošuri se navodi da analni seks može biti više rodno neutralan od vaginalnog jer "je analni seks nezavistan od genitalija" i kako treba da se ponašate ako želite da isprobate fisting ukoliko ste trans osoba i u procesu ste rekonstrukcije genitalija kao završnog dela tranzicije.

Direktorka škole u kojoj je distribuirana brošura, Katarina Lundkvist, navela je da taj sadržaj "ne zvuči prikladno" i obećala "dijalog o ovom pitanju". Priznala je i da nije prelistala brošuru.

"Nisam sela i pogledala sve brošure, pa nisam ni znala čega sve tamo ima", rekla je ona Afonbladetu.

Brošura je objavljena još 2015. godine i, kako navode iz Švedske asocijacije, prva je koja se bavi transrodnim pitanjima.

Hedvig Natorst-Bos, zamenik direktora Švedske asocijacije za seksualno obrazovanje (RFSU) kaže da je brošura specijalno namenjena transrodnim osobama.

"Nije namenjena deci i mladima, nije namenjena za upotrebu u srednjoj školi. Ovo nije školski materijal", kaže Natorst-Bos. "Srednjoškolci u Umei su mogli da pogledaju RFSU-ov materijal o analnom seksu i fistingu. Da li ministarka obrazovanja smatra da je ovo prikladno i šta namerava da preduzme", oglasio se švedski poslanik, demokrata Bjorn Soder.

Blogerka i novinarka Katerina Januč osvrnula se i na ilustracije i navela da brošura "bolesne fondacije" traumatizuje decu u Umei.

Švedska asocijacija za seksualno obrazovanje osnovana je 1933. godine. Asocijacija se zalaže za pravo na abortus i upotrebu kontracepcije, vodi programe seksualnog obrazovanja u školama i bori se za dekriminalizaciju homoseksualnosti. Podsetimo, i srpsku javnost šokiralo je niz knjiga koji su bili, doduše u tim slučajevima, namenjeni deci. Jedna od njih je "Ne bi voleo da budeš astečka žrtva", koja ilustruje istorijske događaje i opisuje žrtvovanje dece. Potom 2014. godine, beogradska Osnovna škola "20. oktobar" nagradila je odlične učenike drugog razreda knjigom u kojoj princ hoće da "kr***e" princezu i "blene u njen grudnjak i gaćice".

A prošle godine, na internetu je završila stranica iz knjige na kojoj je, iako prikladno ilustrovan za dečji uzrast, odlomak sledeće sadržine:

"Dani su prolazili a kralj se pitao kako će pronaći kraljicu lepšu od njegove žene. Jednoga dana, gledajući svoju ćerku, shvatio je da je ona već postala žena i da je lepša od svoje majke. Ne želeći da prekrši obećanje dato ženi, kralj je rekao ćerki: Kćeri moja, moram ispuniti obećanje koje sam dao tvojoj majci. Ti si jedina žena koja je lepša od nje. Moram te oženiti".

Srpska internet-zajednica osudila je pominjanje i normalizaciju incesta u knjizi namenjenoj najmlađima. Sporna bajka je "Magareća koža", koja je proizašla je iz pera Šarla Peroa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: