"Komentari o Dari iz Jasenovca su relativizacija i odbrana fašizma"

Komentari na film "Dara iz Jasenovca", u kome se govori o stradanju velikog broja Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu, predstavljaju relativizaciju i odbranu fašizma.

Život

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 08.02.2021.

11:20

Foto: Profimedia

To je izjavio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i dodao:

"Ovo što oni rade i što govore o filmu je relativizacija i odbrana fašizma", rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

Film "Dara iz Jasenovca" izazvao je lavinu reakcija, a među njima je i tvrdnja kritičara Džeja Vajsberga da je film "neprikriven primer srpske nacionalističke propagande".

U međuvremenu predstavnici srpske dijaspore u Americi zatražili su da list "Los Anđeles tajms" ukloni recenziju filma "Dara iz Jasenovca", režisera Predraga Gage Antonijevića, zbog njenog istorijskog revizionizma i poricanja genocida nad Srbima u NDH.

"Oni su već dobili odgovor istoričara na to pisanije, ali mislim da ćemo morati time ozbiljnije da se pozabavimo, jer se tako radi u ozbiljnim zemljama. Tako nešto ne sme da se dozvoli. To više nije pitanje filma i kritike, nego to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH. Biće tužba, ali je to američka tužba, od strane Amerikanaca, nema veze sa nama, a još ćemo videti da li će se to raditi i u ime žrtava i onih koji su prošli taj logor ili će se raditi nešto drugo, ali će, u svakom slučaju, najverovatnije biti tužba. Jer ovo je sad već prekrupno, to već više nije ni samo stvar filma", izjavio je Antonijević.

U recenziji, između ostalog, stoji da film ima "tanak sloj istorijske stvarnosti".

Reditelj filma rekao je povodom teksta u "Los Andeles tajmsu" da to više nije pitanje filma i kritike, nego da to znaci potpuno negiranje genocida pocinjenog nad Srbima tokom NDH i ozbiljnu uvredu za sve žrtve, te da se razmatra mogucnost tužbe protiv autora teksta.

Nijedan film nije skoro izazvao ovako ogromne turbulencije na internetu, jer su Srbi i Hrvati još jednom pokušali da se "obračunaju", ovaj put ocenjivanjem "Dare iz Jasenovca" na najpopularnijem filmskom portalu, IMDB-u. Zato je i ukinuta mogućnost ocenjivanja, sve do premijere filma u Čikagu, kada je ta opcija vraćena.

Portal Serbian Times pisao je o utiscima sa premijere u Čikagu, gde su gledaoci napuštali bioskop i pre kraja, u suzama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: