Vesti -

"Skupile smo 3000 ispovesti zlostavljanih žena za 8 dana i zato nam prete"

Počelo je, kao i mnoge stvari, na društvenim mrežama. A zatim se proširilo kao požar. Doslovno preko noći, Fejsbuk stranica "Nisam tražila", nastala nakon što je glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog beogradskog profesora glume i reditelja Miroslava Aleksića, postala je pokret koji povezuje na hiljade žena iz celog regiona.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: kenchiro168/Shutterstoc
Ilustracija/Foto: kenchiro168/Shutterstoc

Pročitajte još:

Ispovest Milene Radulović podstakla je i hrvatske glumice: "Reditelj me prisiljavao na seks"

Na hiljade svedočanstava i mučnih, traumatičnih priča, primile su i javno podelile četiri administratorke te Fejsbuk stranice, koja je zbog učestalih sajber napada prebačena i na web domen. Istovremeno, otvaraju se policijske istrage - ona protiv Aleksića je upravo u toku - a fakulteti i javne škole uključuju se i sopstvenim internim istragama, pozivajući studente da im se jave i hrabro progovore o eventualnim zlostavljanjima unutar institucija (ADU u Zagrebu primio je čak 24 prijave).

O seksualnom nasilju progovaraju poznati i nepoznati, a anonimne studentkinje javljaju se novinarskim redakcijama, pa su tako njih četiri za Jutarnji list progovorile o seksualnom uznemiravanju na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu. Stigao je čas da se seksualnom uznemiravanju otvoreno govori više nego ikada. Nema sumnje, domaća verzija pokreta #MeToo je rođena.

Za ovaj portal govorile su Asja Krsmanović, Ana Tikvić, Nadin Mičić i Matea Mavrak, četiri koleginice i bivše studentkinje Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu, koje su i pokrenule čitavu stvar nakon mučne ispovesti Milene Radulović. Ne bez problema, jer otkad je stranica pokrenuta, pretrpele su i sajber-napade, a na Fejsbuku su pokušali da ih zastraše i ućutkuju, te kažu, i ne samo njih, nego i sve one koji su u javnosti delili svoje anonimne iskaze.

Advokat glumica o slučaju protiv Aleksića: "Spremne su da ga pogledaju u oči" VIDEO

"Otvorile smo Fejsbuk stranicu 'Nisam tražila' kako bi sve bilo javno i transparentno, kako bismo pružili osobama koje su proživele nasilje siguran prostor da anonimno daju svoje iskaze. Nismo očekivale da će u samo tri dana naš inboks biti pretrpan hiljadama potresnih ispovesti, a da će stranicu pratiti čak 36.000 ljudi. Ubrzo nakon toga, stranica je bila prijavljena i time je onemogućeno slanje poruka. Bilo je i pokušaja provaljivanja u naše privatne Fejsbuk profile, ali i to smo rešile uspešno", rekle su devojke, te dodale da je upravo to bio razlog da umesto stranice otvore Fejsbuk grupu kako bi lakše upravljale objavama, "a pritom i dalje zadržale potpunu anonimnost osoba koje nam se javljaju".

"Paralelno smo otvorile i web stranicu koja je još u izradi i služiće kao svojevrsni arhiv svih tih ispovesti i korisnih saveta kako postupati u slučaju kad je osoba doživela nasilje", dodale su.

Sada je to ozbiljan i uigran tim, navode, s pravnom, tehničkom i psihološkom podrškom koju mogu da ponude svima onima koji im se javljaju. Uskoro, kažu, očekuju početak suradnje s različitim organizacijama koje bi njihovoj borbi pružile institucionalni okvir.

Ilustracija/Foto:  Marjan Apostolovic/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Marjan Apostolovic/Shutterstock

Pročitajte još:

Stiglo je 11 prijava: "Profesor me je udarao svojim dlanom po gu*ici i govorio da mučem kao krava"

Zatvorena škola Mike Aleksića; "Do pre nedelju dana očekivali smo sve osim ovakvu podršku"

"Šest godina sam ćutala": Javno progovorila još jedna glumica koja je Aleksića prijavila policiji

Otkad je inicijativa "Nisam tražila" pokrenuta na Fejsbuku, primljeno je na toj stranici, kažu Krsmanović, Tikvić, Mičić i Mavrak, više od 3000 prijava za seksualno zlostavljanje, a anonimni prijavitelji (podaci o njima poznati su inicijativi "Nisam tražila") imenovali su sledeće institucije u regionu: Medicinski fakulteti u Zagrebu i Sarajevu, Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu i Tuzli, Akademija scenskih umetnosti Sarajevo, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Filozofski fakulteti u Zagrebu, Sarajevu, Rijeci, Banjaluci, Tuzli i Splitu, Pravni fakulteti u Zagrebu i Sarajevu, Narodno prozorište Tuzla, Akademija likovnih umetnosti Sarajevo, kao i brojne osnovne i srednje škole širom regiona.

"Mi smo ispovesti primale s privatnih Fejsbuk profila raznih osoba. Identitet tih osoba i dalje je poznat isključivo nama, a svi iskazi objavljeni su anonimno. Nakon konsultacija s advokatskim timom, svaka osoba koja krene da piše iskaz dobija obaveštenje da svako spominjanje inicijala ili ličnih imena te drugih podataka koji bez sumnje otkrivaju identitet eventualnog počinitelja ili počiniteljke, podležu opasnosti od tužbe za klevetu, osim ako je navedena osoba već pravosudno osuđena", navele su te dodale:

"Naša uloga nije da mi pokrećemo pravne postupke u ime osoba koje su doživele nasilje, nego da ih ohrabrimo da same to učine pred nadležnim institucijama ako su za to spremne".

Milena Radulović: "Kad smo imale 13-14 godina, Mika Aleksić bi nas propitivao da li imamo seks"

Njih četiri prvi su filter svih tih mučnih iskaza koji ovih dana pune medijski prostor, a najviše ih brine, govore nam, da sve ne ostane na društvenim mrežama i da institucije ne zakažu.

"Neprospavane noći i anksiozni napadi ništa su prema strahotama koje čitamo, a koje su prolazile te osobe. Impresionirane smo snagom i hrabrošću osoba koje s nama dele svoje traume, ali i duboko ganute pomoći koja nam se nudi s brojnih strana. Svesne smo da nas četiri nemamo kapacitet da bismo ovu borbu vodile same pa se stoga nadamo da ova priča neće završiti na potresnim pričama na društvenim mrežama", navele su.

Ovo treba, podvlače, da bude upozorenje nadležnim institucijama i organizacijama da je postojeći sistem podbacio i da ga očigledno treba menjati i uz zakonske okvire i njihovo provođenje.

"Takođe, podizanjem svesti šire javnosti i edukovanjem kadrova koje su prve instance za procesuiranje slučajeva nasilja", obrazlažu Sarajke koje su pokrenule domaću #MeToo lavinu, dodajući da je jedino što one u ovom trenutku mogu da učine jeste ohrabrivanje osoba koje su doživele nasilje da svoje slučajeve prijavljuju nadležnim institucijama te potraže psihološku pomoć ako im je potrebna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu