Pravoslavni vernici ne bi trebalo da vežbaju jogu: Da li je ona i koliko opasna po našu veru? VIDEO

Paroh lokalne crkve u Kovilju za Prvu televiziju potvrdio je da se obaveštenje nalazilo okačeno na vratima crkve.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2019.

20:20

Pravoslavni vernici ne bi trebalo da vežbaju jogu: Da li je ona i koliko opasna po našu veru? VIDEO
Foto: Depositphotos/Diklofenak

U obaveštenju koje su oni koji su ga videli podelili na društvenim mrežama piše sledeće:

"Molimo vernike parohije gornjokoviljske da ne posećuju časove joge ili slične seanse. Joga je usko vezana za religiju dalekoistočnih naroda i nije nimalo bezazlena već može prouzrokovati duhovne i duševne probleme".

Ova vest je podelila javnost, pa tako neki od naših sugrađana misle da je treba izbegavati i da vernici ne treba da idu na časove joge, dok ima i onih koji ističu da na jogu gledaju kao na sport i da za njih ona nije povezana sa religijom.

Tatjana Belobradić bavi se medicinskim naukama i dugo vežba jogu. Za nju ovaj trening nema nikakve veze sa religijom.

"To definitivno nije sekta. U današnje vreme razvoja fitnesa svi su svoje programe prilagodili fitnesu. Tako je prilagodila i joga. Shodno tome ima vežbi koje su prilagođene mnogim ljudima. Joga je meni pomogla da savladam tehnike disanja kako bih što lakše radila ostale treninge", izjavila je ona.

Srpska pravoslavna crkva i ranije je apelovala na vernike da ne vežbaju jogu. Vežbe imaju izvor u hinduizmu, neke poze predstavljaju zahvalnost hinduističkim božanstvima. Instruktori joge misle potpuno drugačije.

"Po mom mišljenju joga je vrsta sporta. Ljudi koji vežbaju u fitnes klubovima vežbaju i jogu. Ja bih jogu povezala sa fizičkom vežbom. Naravno postoji i duhovna strana, ali to je izbor svakog od nas“ rekla je Marina Milić instruktor joge.

Prema Zakonu o sportu Srbije, joga je definisana kao sport. Za sada nije zabeležen slučaj prijave joga majstora ili udruženja za pokušaj manipulacije onima koji meditiraju i vežbaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

245 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: