- Vesti -

Živeo je bez ruku i nogu: Briljirao je dok pali cigaretu VIDEO

Legendarni P. T. Barnam ga je otkrio i pozvao u svoju ekipu, a nastupao je preko 40 godina. Imao je mnogo imena, uključujući "Čovek zmija", "Ljudski torzo" i "Čovek gusenica".

Izvor: magazin.ba
Podeli
Foto:YouTube/Screenshot
Foto:YouTube/Screenshot

Bez obzira na nadimak kojim bi se u tom trenutku služio, kada su kamere obasjale Princa Randijana (nije bio stvarno princ), nije bilo sumnje da je publika bila nepripremljena za ono što vide.

Sa nepunim metrom visine, bez ruku i nogu, odeven u belu tkaninu omotanu oko trupa, neki su govorili da više izgleda kao “krompir”, nego kao čovek.
Njegov poslodavac, političar, biznismen i zabavljač P. T. Barnam je vrlo dobro to znao da iskoristi. Randijanova tačka je bila da se kreće pozornicom i da radi trikove samo svojim ustima.

Pre nego što je došao u SAD 1889. godine, Randijan je živeo na Devičanskim ostrvima, a pre toga u Demerari u Britanskoj Gvajani, gde je i rođen, piše All That Is Interesting.

O njegovom životu se ne zna mnogo, pa čak ni pravo ime, iako su tokom godina “isplivali” neki podaci. Bolovao je od tetra-amelia sindroma - od kog novorođenčad inače umiru, autosomalnog poremećaja zbog kog se deca rađaju bez udova. Barnam je tvrdio da je Randijan bio Hindu i pričao Hindi.

Odlično je savladao engleski, francuski i nemački jezik. Živeo je relativno normalnim životom. Pre nego što je započeo karijeru, oženio je ženu koja se zvala Sara i koja se prozvala princeza Sara. Imali su četvoro dece, Mari, Elizabetu, Vilhelminu i sina Ričarda. Njegova porodica je došla s njim, kada se doselio u SAD. Krajem 19. veka smestili su se u Plejnfildu, u Nju Džersiju, dok je Randijan imao “nastupe” širom zemlje.

Zapravo ga je i otkrio P. T. Barnam, koji mu je, impresioniran time kako je nadvladao svoj invaliditet, odmah ponudio posao u svojoj trupi. Njegova tačka zapravo nije bila komplikovana, morao je samo pred ljudima “da obavlja” svakodnevne stvari kao što je motanje i paljenje cigarete (što mu je bio najveći hit), do brijanja i slikanja. Zubima je bio u stanju da smota cigaretu i u isto vreme da zapali šibicu i da približi to dvoje.

Brijao se tako da je žilet držao između dve cigle i pomerao je glavu (umesto britve). Tokom godina je naučio i još čitav niz stvari, poput slikanja i pisanja. Olovku ili četkicu držao bi među zubima.

Njegov je poduhvat paljenja cigarete čak očuvan na filmu. Svoju opremu za tačke, od četkica i olovaka, preko britve do duvana držao je u drvenoj kutiji koju je sam konstruisao. Nastupao je preko 40 godina, a preminuo je nekoliko sati nakon jednog nastupa, 19. decembra 1934. godine od srčanog udara u 63. godini, preneo je Magazin.ba.

strana 1 od 126 idi na stranu