Prva rasistička uvreda za Megan Markl iz kraljevske porodice

Princeza Mišel od Kenta, članica britanske kraljevske porodice, izvinila se javnosti zato što je na rasističkoj osnovi uvredila glumicu Megan Markl, buduću suprugu princa Harija.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.12.2017.

10:20

Prva rasistička uvreda za Megan Markl iz kraljevske porodice
foto: getty

Članica britanske kraljevske porodice izvinila se zato što je na božićnom ručku u Bakingemskoj palati u prisustvu Megan Markl nosila uvredljiv nakit. Naime, ona je svoj stajling ukrasila brošem koji oslikava minijaturno poprsje afričke žene ukrašene zlatom i šarenim draguljima.

Javnost smatra da je ovo direktna uvreda za američku glumicu koja je afričkoameričkog porekla.

“Princeza Mišel se izvinjava i vrlo je uznemirena zato što je ovaj čin izazvao javnu uvredu“, navodi se u saopštenju njenog tima koji dodaje da je ovaj broš nosila „mnogo puta pre toga“.
foto: getty
Broš koji je princeza nosila je izrađen u evropskom stilu umetnosti koji datira iz 16. veka i prikazuje tela i lica ljudi tamne kože iz severne Afrike i sa Bliskog istoka. Danas se stil izrade nakita sa ovim motivima smatra uvredljivim za crne ljude aludirajući na ropstvo.

Inače, ovo nije prvi put da je princeza optužena za rasizam. Još 2004. godine u jednom restoranu u Njujorku viknula je “Vratite se u svoje kolonije“ društvu Afroamerikanaca koji su sedeli pored.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: