Bečkeros: Kako je Zrenjanin zamalo postao nova Barselona

Otkako su Katalonci zatražili otcepljenje i oči celog sveta bile uperene u dešavanja posle referenduma, istovremeno je u Vojvodini ponovo zaživela priča o Špancima koji su pre pet vekova naseljavali Banat.

Život

Izvor: B92

Subota, 11.11.2017.

18:10

Bečkeros: Kako je Zrenjanin zamalo postao nova Barselona
Foto: YouTube screenshot

Za tu temu bio je zainteresovan i jedan od prvoboraca katalonske nezavisnosti, profesor Univerziteta u Barseloni, koji je sproveo istraživanja u Zrenjaninu i napisao knjigu “Nova Barselona na Dunavu”.

Svojevremeno, malo je falilo da Zrenjanin postane Nova Barselona, kada je u 18. veku bečki dvor odlučio da Špance naseli u Banatu.

"Ta nova kolonija, kao takva ona je upisana u jednoj mapi iz 1740. gde piše Bečkeros (je l' da da to već zvuči malo španski?), ili Nova Barselona koju treba da nasele španski kolonisti", kaže Filip Krčmar, istoričar i arhivist.

Ipak, španska epizoda u Banatu kratko je trajala. Uslovi za život bili nepovoljni u močvarnom području, Turci su napali Banat, a zavladala je i epidemija kuge.

"Statistika je pravi pokazatelj toga šta se sa tom kolonizacijom dogodilo na kraju. Za godinu dana, kako pišu ondašnje matične knjige, bilo je svega dvoje rođenih, a 65 umrlih", objašnjava Krčmar.

Iako se u literaturi navodi da su Španci u ove krajeve dovedeni kao vrsni vrtlari i poljoprivrednici, ispostavilo se suprotno.

"Tada se i govorilo u stvari da se u Banat dolazi po kazni. Njihov vođa puta zabeležio je, recimo, da niko od njih ništa ne zna da radi, i da je u pitanju jedan problematičan element koji je u Beču živeo samo od prosjačenja. Za jedan bračni par je zabeleženo da pije od jutra do mraka i da žena pije više nego muž”, kaže Krčmar.

Za razliku od ove problematične grupe, Španci su koji su u Banatu živeli dva veka pre toga, bili su znatno vredniji. Gradili su Bečkerečku tvrđavu i gradski trg, a doprineli su i pozorišnoj umetnosti.

Od kamena tvrđave sagradili su žitni magacin u centru grada, koji je u 19. veku adaptiran u veliko bečkerečko pozorište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: