Život

Subota, 23.01.2016.

08:15

"Zemlja je zapravo ravna ploča"

Novinski članci u kojima se tvrdi da je Zemlja zapravo ravna ploča u poslednjih nekoliko dana sve više dobijaju na snazi, piše Hafington post. Njihov nalet podstakla je nedavna izjava američke glumice, modela i pevačice Tile Tekile.

Izvor: klix.ba

Foto: Thinkstock

Iako Tekila nema gotovo nikakvo znanje o astronomiji, reči koje je uputila putem Tvitera podigle su veliku prašinu u javnosti, a osim mnoštva šaljivih komentara prozrokovale brojna pisanja medija o tome da tvrdnje da je Zemlja okrugla predstavljaju deo velike svetske zavere.

“’Ako je Zemlja okrugla, kako avioni mogu da slete, a da se ne sruše? Pa zato što je ona ravna, a ne okrugla’, ‘Zašto zgrade u Njujorku stoje uspravno? Ako je Zemlja okrugla, zar neke ne bi trebalo da budu malo nagnute?’, ‘Nastupila je 2016. godina i još uvek niko nije uspeo da me uveri da je Zemlja okrugla’”, samo su neki od komentara koje je problematična zvezda objavila 7. januara, a koji su dobili veliki broj lajkova.

Da sve bude interesantnije, verovanje da je Zemlja ravna ploča ima i svoje institucionalne osnove, u vidu društava poput “Flat Earth Society”, koje broji više od 500 članova.

Oni smatraju da se u središtu ploče nalazi Arktik, dok Antarktik nije kontinent, već ledeni zid iza kojeg se nalazi “ništavilo”. Sunce i Mesec su sfere ne veće od 50 kilometara, koje se kreću iznad Zemlje na visini od oko 4.800 kilometara. Zvezde se, s druge strane, kreću na visini od oko 5.000 kilometara. Naravno, sva nebeska tela zajedno se kreću u ciklusu čije trajanje iznosi 24 sata. Pomračenje Meseca društvo objašnjava postojanjem "Antimeseca" koji skriva naš satelit tokom eklipse, dok su satelitske fotografije sferne Zemlje "vešti falsifikati“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

271 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: