Vesti -

Japanska trešnja: Simbol prolaznosti i čistote

Japanska trešnja je listopadno drvo poreklom iz Japana, Koreje i Kine. Pripada familiji Rosacea. U svetu je poznata i po nazivima kao što su Azijska ili Orijentalna trešnja.

Izvor: Beta
Podeli

Foto: Elvin/ Flickr.com

Predstavlja drvo široke krošnje, visine od 8 do 12m, širine do 5m, vrlo je otporno i dugo traje. Cveta tokom aprila meseca, pre listanja. Cvetovi su roze ili bele boje. Trešnjin cvet je karakterističan po tome što kada pada, on padne odjednom.

Japanska trešnja se koristi samo kao ukrasno drvo, nema prehrambenu vrednost iako neki od varijeteta daju tamne plodove – trešnje.

Samo trešnjino drvo zbog svoje veličine traži dosta prostora, traži sunce i ne mnogo plodnu zemlju, i preporučljivo ju je saditi tako da bude usamljeno, da bi došlo do izražaja pri cvetanju. Pored toga što njeni cvetovi tako lepo izgledaju, oni i veoma prijatno mirišu čime privlače pčelice koje ih oprašuju.

Voli sunčana staništa, toleriše sve tipove zemljišta. Vrlo dekorativna vrsta, koristi se u drvoredima ili kao soliterno drvo.

U Japanu je ovo jedna od najcenjenijih biljnih vrsta pa o lepoti njenih cvetova dovoljno govori stara japanska izreka koja kaže: "Možda jedan celi život nije dovoljan da se pronađe idealan trešnjin cvet?!".

Trešnjin cvet predstavlja japanski nacionalni cvet i simbol sreće. Zbog toga, već hiljadama godina stara tradicija, koja se naziva ohanami, što na japanskom znači ići i gledati trešnjin cvet, i dan danas živi u toj zemlji. Vreme kada cveta trešnja označava jedno od vrhunaca japanskog kalendara i predstavlja početak proleća.

U vreme cvetanja trešnje, svi pričaju samo o tome. Na radio i televizijskim stanicama se jedan deo programa odvaja za davanje detaljnog izveštaja o njenom cvetanju, a i novine su preplavljene slikama tog cveta. Cvetanje trešnje predstavlja prekretnicu u životima Japanaca svake godine. Tada počinje školska godina za đake, ali i fiskalna godina za privrednike. S obzirom na to da se veruje da cvet trešnje svima donosi uspeh, mladenci, za sreću, piju čaj od trešnjinog cveta, a porodice provode ceo dan ispod procvetale trešnje.

Pored simbola sreće, cvet trešnje predstavlja i simbol prolaznosti i čistote.

U Japanu je cvetu trešnje posvećeno nebrojeno mnogo pesama, književnih dela i legendi. Pretpostavlja se da u Japanu ima više od milion stabala te biljke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 197 idi na stranu