Vesti -

Misteriozni monolit menja sve što smo znali o praljudima

Dvanaest metara dug monolit isklesan od krečnjaka u kameno doba i star oko devet hiljada godina, pronađen je na dnu Sredozemnog mora.

News.com.au
Podeli

Foto: Tommie Hansen/ Flickr.com

Ogromni kameni totem polomljen na dva dela nalazi se u Sicilijanskom moreuzu između Tunisa i Sicilije i to na oko 300 metara od oblasti koja je nekada bila kopno. Sada se nalazi 40 metara pod vodom.

Nova studija objavljena u Journal of Archaeological Science pokazuje da je oblast potopljena pre oko 9.350 godina (plus-minus 200 godina) krajem poslednjeg ledenog doba.

Pre toga na tom mestu bila je neka vrsta arhipelaga sa nizom ostrva koja su povezivala Evropu i Severnu Afriku preko plitkog mora.

“Monolit je isečen iz jednog dela, a zatim transportovan do tog mesta”, stoji u studiji. “Procenjujemo na osnovu njegovih dimenzija da je težak oko 15 tona”.

Istraživači kažu da postojanje ovog monolita sa čudnim rupama izbušenim u njegovoj osnovi, može promeniti naša saznanja o “primitivnim” lovcima-sakupljačima koji su ga podigli.

“Ovo otkriće nudi značajan uvid u aktivnosti ljudi mezolita u oblasti Sicilijanskog moreuza”, piše u naučnom radu.

Prema dosadašnjim saznanjima, Sicilija je prvi put naseljena pre između 17.000 i 27.000 godina kada ju je i dalje kopneni “most” povezivao sa kontinentalnim delom današnje Italije.

Autori rada Emanuele Lodolo i Zvi Ben Abraham kažu da je dokaz da je monolit napravljen ljudskom rukom to što ima vrlo pravilan oblik i tri rupe slične veličine i oblika u svojoj osnovi.

Pravljenje, pomeranje i podizanje spomenika te veličine zahtevalo je vrlo precizan rad, a takve veštine ranije nisu povezivane s drevnim ljudima, piše u radu.

“Otkriće potopljenog grada nedaleko od mesta na kom se nalazi monolit, sada širi saznanja o najranijim civilizacijama Sredozemnog basena”.

Obližnje ostrvo Malta prepuno je misterioznih hramova od kojih su neki stari i po 5.600 godina.

Najstarija poznata struktura je Gobekli Tepe na jugoistoku Turske, a ispitivanja su pokazala da je ta kamena građevina sa 200 stubova teških i do 20 tona stara neverovatnih 11.600 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 202 idi na stranu