Misteriozni "magnet" za nebeska tela

Meteorska kiša koja je iznenadila stanovnike Rusije samo je još jedno u nizu iznenađenja koje im je svemir priredio. Među najintrigantnijim i svakako najpoznatijim „iznenađenjima“ jeste ono iz 1908. godine upamćeno kao Tunguska eksplozija.

Život

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

12:27

Default images

U pitanju je poslednji veliki sudar naše planete sa nekim malim telom pristiglim iz Sunčevog sistema. Leta 1908. godine, tačnije 30. juna nešto posle sedam sati ujutru, kosmičko telo nepoznatog porekla eksplodiralo je u slivu reke Podkamenaja Tunguska u severozapadnom Sibiru.

Energija koja je oslobođena u tom trenutku bila je toliko velika da se poredi sa eksplozijom hidrogenske bombe od desetak megatona. Jačina sudara bila je tolika da je uzdrman ceo stari kontinent kao i deo Azije. Opservatorije na svim krajevima sveta danonoćno su proučavale neobičan događaj, a za to vreme u Rusiji su noći bile toliko svetle da je tamnošnje stanovništvo, primera radi, sve vreme tokom noći moglo da čita knjige bez dodatnog osvetljenja.

Osim neslućenim talasima energije, ova eksplozija obavijena i je i velom misterije. Već decenijama naučna javnost podeljena je oko toga šta se tog jutra zapravo desilo. Brojni umovi predstavljali su svoja viđenja događaja, ali nijedno za sada nije prihvaćeno u potpunosti.

Zato nimalo ne čudi što je Tunguska eksplozija ušla i u svet popularne kulture. kada je 2008. godine obeležen vek od eksplozije Nitendo je predstavio video igru „Wii.Tunguska“ koja je zasnovana na događajima iz Sibira, oblasti sada već poznate kao magnet za nebeska tela.

Širu popularnost među mlađim generacijama događaj je stekao sredinom devedesetih kada su misteriju Tunguske eksplozije rešavali popularni Molder i Skali u seriji „Dosije Iks“.

PROČITAJTE: Tunguska eksplozija - vek kasnije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: