- Vesti -

Bizarni otkazi u Nemačkoj

U Nemačkoj se otkaz može dobiti za razne stvari: „proneveru" jednog evra, krađu faširane šnicle ili trošenje poslovne struje u privatne svrhe. Moru otkaza zbog apsurdnih razloga pridružio se i kelnski otkaz zbog znoja.

Podeli

Vremena su teška, borba za radna mesta nemilosrdna.

U tom ratu za svaki evro poslodavci ponekad posežu za neobičnim sredstvima.

Pronalaze se razlozi za otkaz koje nijedan sud u ranijem periodu ili u nekim drugim državama ne bi uzeo za ozbiljno.

Ali u Nemačkoj se sve uzima za ozbiljno. Najnovija žrtva nemačke „discipline" i liberalizacije tržišta rada je i jedan arhitekta iz Kelna.

On je dobio otkaz jer je, navodno, zaudarao na znoj. Tako mu je poslodavac, Gradska uprava Kelna, dala otkaz zbog neprijatnih telesnih mirisa.

Arhitekta Verner M. je stvar isterao pred sud za radne sporove, uveren u pobedu. Ali presuda ovog pravnog tela bila je jasna: otkaz je u skladu sa zakonima i potpuno je opravdan.

Primedbe otpuštenog Vernera M. da je prekid radnog odnosa obrazložen razlozima koji se kose s poimanjima ljudskog dostojanstva ili moralnih normi, nisu prihvaćene. „Obrazloženje otkaza ne samo da je potpuno podlo nego je i šamar zdravom osećaju za pravednost", izjavio je advokat otpuštenog arhitekte Rajnhard Bauer za nemački državni radio "Dojče vele".

Kvaka je u tome što je Verner M. bio na probnom radu tokom kojeg poslodavac ne mora uopšte da obrazlaže zašto nekog otpušta pa tako sud nije ni uzimao u obzir apsurdnost obrazloženja.

Da stvar bude gora, poslodavac je, po sopstvenim navodima, čak bio i zadovoljan radnim učinkom otpuštenog ali je „nedovoljna telesna higijena" ipak prevagnula u odluci da mu se ne produži radni ugovor. Nije urodila plodom ni peticija kolega s radnog mesta koji su potvrdili kako se radi o neistinitim tvrdnjama i da Verner M. zapravo ne zaudara.

Nesrećni arhitekta posle sudskog fijaska razmišlja o daljim koracima. Moguća je i tužba protiv poslodavca zbog kleveta. Velikodušnu ponudu Gradske uprave Kelna o isplati plate za sledeća tri meseca otpušteni je odbio.

„Ne radi se o novcu nego o ljudskom dostojanstvu, o tome dokle sme da se ide kada želite nekog da se otarasite", istakao je on za nemački radio. Slučaj Vernera M. nije ni prvi, ni najčudniji tog tipa.

„Zločin" je počinila i jedna negovateljica u staračkom domu. Ona je, posle 17 godina rada, dobila otkaz jer je uveče iz doma ponela šest raviola, malih punjenih testenina! To je čest obrok stanovnika jugozapada Nemačke kod Bodenskog jezera gde je i starački dom u kojem je radila.

Međutim, ove raviole su ostale nakon što je večera već bila podeljena. Jasno je, a to je tvrdila i negovateljica, da bi ti ostaci inače bili bačeni u đubre. Ali sud je ukazao kako je poslodavac, gradska zadruga za brigu o bolnicama opštine Konstanc, izričito zabranio svojim radnicima da se poslužuju hranom koja se kuva za stanovnike staračkog doma.

Za osoblje se tamo nudi dodatni obrok za koji treba platiti 3,35 evra na dan. Negovateljica je pred sudom rekla da je iste večeri imala kurs koji je organizovao poslodavac i kako nije imala vremena da ode kući i jede. Sud je ipak prihvatio stav poslodavca da u ovom slučaju nije bila reč o krađi hrane ili otpatka u vrednosti od nekoliko centi, nego da zaposlena ne može „po svojoj volji" interpretirati nalog i izričitu zabranu poslodavca.

Nakon to je utvrdio „krađu", poslodavac je 58-godišnjoj negovateljici ponudio i otpremninu: prvo 18.000, a onda i 25.000 evra. Ona se, umesto toga, odlučila da slučaj iznese pred sud u Randolfcelu, ali je on presudio u korist poslodavca.

Nedavno je još jedan sud u Berlinu, i to drugostepeno, potvrdio otkaz kasirki lanca samousluga Kajzer. Ona je, opet navodno, uhvaćena u krađi dva bona za kauciju - u ukupnoj vrednosti od jednog evra i trideset centi! 56-godišnja blagajnica Barbara E. je u preduzeću radila već 31 godinu i uhvaćena je kako otuđuje - odnosno pogrešno obračunava dva bona kaucije od mušterija: jedan u vrednosti od 48 centi i jedan od 82 centa.

Pokrajinski sud je odlučio kako tu nije reč o vrednosti ukradenog, nego o „trajnom narušavanju odnosa poverenja" koje vlada između poslodavca i radnice na kasi. U nekim slučajevima poslodavac je ipak morao da popusti - na pritisak suda ili javnosti.

Ogromnu pažnju je izazvao slučaj sekretarice koja je, posle 34 godina rada u Udruženju građevinskih radnika Vestfalije u Dortmundu, dobila otkaz jer je „ukrala" jednu faširanu šniclu sa stola sa hranom pripremljenom za šefove.

Nakon što je o tome javila i nemačka televizija, Magdaleni H. je otkaz ipak povučen.

Sud je intervenisao i u slučaju dva radnika pekarskog lanca u Bergkamenu: oni su prošle godine počinili „stravičan zločin" i pojeli namaze za sendviče u vrednosti od oko deset centi, bez da su platili firmi u kojoj rade.

Bizarnim otkazima dodajemo i jedan u kome je radnik otpušten jer je bateriju svog mobilnog telefona punio na radnom mestu - trošio je struju koju plaća poslodavac…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.