Vernici se bičuju do krvi i razapinju na krst: Oživljen bizaran običaj VIDEO

Stotine Filipinaca proslavile su Veliki petak 7. aprila, bičući se do krvi, a neki su čak otišli ​​toliko daleko da su sami sebe prikovali na krst, što je tradicija koja je bila prekinuta tri godine zbog zdravstvene krize.

Izvor: le figaro

Petak, 07.04.2023.

20:22

Vernici se bičuju do krvi i razapinju na krst: Oživljen bizaran običaj VIDEO
Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Petak pred Uskrs (Veliki petak) je dan raspeća Isusa Hrista prema katoličkoj religiji, koja je većina na Filipinima.

U nekolicini sela u gradskoj oblasti San Fernando, severno od Manile, uobičajeno je da dan bude obeležen krvavim običajima. Katolička crkva je odbacila ovu praksu, ali je i pored toga, i ove godine, nakon trogodišnje pauze, privukla oko 15.000 znatiželjnika.

U gradovima San Huan i San Pedro stotine muškaraca golih grudi lutalo je ulicama bičujući se i prskajući prolaznike krvlju.

"Samo se morate moliti, onda ne osećate bol", rekao je jedan od ovih pokajnika, Daren Paskual (31), i dodao da ovaj ritual sledi za dobro svoje porodice.

Za šačicu dobrovoljaca, ceremonija je išla čak do krsta, koju su izveli glumci prerušeni u rimske vojnike. Među razapetima u San Huanu bio je i Vilfredo Salvador (66) koji je bio prikovan na krst nekoliko minuta. To je postalo skoro rutina za ovog bivšeg ribara, koji objašnjava da je počeo ritual razapinjanja pre petnaestak godina posle nervnog sloma. „ Radim to po izboru. On (Bog) mi daje potrebnu fizičku snagu, uverava nas, s obzirom da mu je ova praksa dala "drugi život ".

U susednom gradu San Pedru, Ruben Enaje (62) imao je više od trideset raspeća.

"Osećam se dobro, nemam više brige ni straha", poverio se on, sa zavijenim rukama i nogama, nakon što su ga odvojili od krsta.

"To je jedinstveno na svetu", primećuje Milan Dostal, 43-godišnji češki turista koji je došao da pogleda predstavu, govoreći da "poštuje" ovu praksu.

Utemeljena decenijama, ova tradicija živi uprkos kritikama.

Zdravstveni organi redovno upozoravaju na rizik od infekcije, posebno tetanusa. Katolička crkva, sa svoje strane, smatra ovaj ritual neprikladnim. Otac Jerome Secillano, izvršni sekretar Episkopske konferencije Filipina, je tako naglasio da je Hristovo raspeće "bilo više nego dovoljno da opere čovečanstvo od greha" i da ne treba da se oponaša.

"Ako želiš da ti se oprošte gresi, idi na ispovest! " rekao je odlučno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: