Bobi je najstariji pas na svetu: Evo koliko ima godina VIDEO

Dve nedelje nakon što je Spajk proglašen najstarijim živim psom na svijetu, Ginisova knjiga rekorda dobila je dokaz o još starijem psu. Bobi je rođen 11. maja 1992. godine i on nije samo najstariji živi pas, on je najstariji pas ikada.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2023.

12:16

Bobi je najstariji pas na svetu: Evo koliko ima godina VIDEO
Shutterstock/Burin P

Ceo život živi sa porodicom Kosta u ruralnom selu Konkeros u Portugalu. Pripada rasi Rafeiro do Alentejo, koja u prosjeku ima životni vijek između 12 i 14 godina. Godine 1992. Bobi je registrovan u veterinarskoj stanici opštine Leiria, koja je potvrdila njegov datum rođenja.

Njegovu starost potvrdila je i baza podataka za kućne ljubimce koju je odobrila portugalska vlada i kojom upravlja Nacionalna unija veterinara. Rekord dug gotovo vek držao je pas Blui, koji je doživeo 29 godina i pet meseci.

Bobijeva priča je čudesna

Bobi je rođen kao jedno od četiri muška šteneta u kući u kojoj je porodica Kosta skladištila drva.

"Imao sam osam godina", rekao je Lionel Kosta, koji sada ima 38.

"Moj otac je bio lovac i uvek smo imali mnogo pasa."

Lionelov otac je, zbog velikog broja životinja koje su imali, odlučio da ne mogu zadržati niti jedno rođeno štene. Dan nakon što su psići rođeni, Lionelovi roditelji su ušli u prostor i brzo ih uzeli dok je njihova majka Gira bila odsutna. Međutim, u žurbi nisu shvatili da su jednog ostavili za sobom.

Lionel se priseća da su on i braća bili tužni, no primetili su da Gira nastavlja da ide u prostor gde su štenci rođeni. Odlučili su da je prate i našli su Bobija. Isprva su ga držali u tajnosti. Znali su da roditelji neće dopustiti da imaju psa. Kada su roditelji otkrili psa, bilo je prekasno i morali su ga zadrže.

Društven i avanturističan pas

"Priznajem, kad su saznali da imamo psa, kaznili su nas, ali je vredilo", kaže Lionel, koji smatra da je najveći faktor Bobijeve dugovečnosti mirno okruženje i život daleko od grada. Bobi nikad nije bio vezan lancem niti na uzici, uvek je uživao u slobodnoj šetnji šumama i zemljištima u blizini kuće.

Lionel je Bobija opisao kao vrlo društvenog psa jer je odrastao s drugim životinjama. Uvek je bio avanturističan, ali sada mu je zbog godina hodanje otežano pa vreme provodi u dvorištu s mačkama. Pogoršao mu se i vid pa poslednjih godina sve više odmara, pogotovo nakon jela.

Što se tiče ishrane, Bobi je uvek jeo što i njegovi vlasnici.

"Što smo mi jeli, jeo je i on. Između konzerve i komada mesa, Bobi se ne dvoumi i uvek bira ljudsku hranu", kaže vlasnik. Bobi je tokom života bio dobrog zdravlja, jedino je 2018. godine bio hospitalizovan nakon što je imao poteškoća s disanjem. Srećom, uspeo je da se izvuče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: