Gejts je hodajući optimizam: "Buduće generacije živeće bolje"

Bil Gejts često upozorava na egzistencijalne globalne pretnje, poput klimatskih promena i budućih pandemija. Pa ipak, suosnivač Majkrosofta i milijarder je optimističan kad je reč o budućnosti čovečanstva na Zemlji.

Izvor: Bizlife

Nedelja, 29.01.2023.

15:59

Gejts je hodajući optimizam:
Foto: Profimedia

Čak i kad se uzmu u obzir svi izazovi s kojima se suočavaju sadašnje i buduće generacije, Gejts je uveren da će bilo ko rođen u idućih nekoliko decenija bolje živeti nego ljudi bilo kad ranije u istoriji, prenosi Bizlife.

Pesimisti se, dodao je, suviše fokusiraju na aktuelne negativne trendove i ne vide širu sliku. Kao primer navodi globalnu stopu smrtnosti dece mlađe od pet godina, koja je prepolovljena tokom zadnjih dvadeset godina. Takođe, prosečan životni vek se u zadnjih 300 godina gotovo udvostručio.

Zahvaljujući inovacijama, u budućnosti ćemo iskoreniti dečju paralizu te izlečiti rak i gojaznost, smatra Gejts.

Veliki potencijal imaju i tehnologije zelene energije, a tehnološki napredak je omogućio podizanje nivoa obrazovanja i efikasniji rad zdravstvenih radnika širom sveta, piše CNBC.

Inovacije, upozorio je, ne garantuju pozitivne ishode. Tehnološka i naučna evolucija mogu dati opasne rezultate, kao što nam pokazuju primeri nuklearnog oružja ili bioterorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: