Ove rase pasa žive najduže

Pitanje koje zanima mnoge vlasnike ljubimaca jeste koliko će njihov mezimac živeti. Kinolozi su naveli tri rase koje su najdugovečnije

Izvor: petrepublic.rs

Sreda, 18.01.2023.

16:17

Ove rase pasa žive najduže
Shutterstock/SOMPHOTOGRAPHY

Maltezer

Životni vek ove rase je 12-15 godina, sa prosekom od 13.5 godina u slučaju prirodne smrti. To se odnosi na sve bolesti koje su dovele do smrti psa ili smrti usled starosti gde organi počinju polako da otkazuju. Pojedini maltezeri žive duže od očekivanog pa nije retkost videti i one koji imaju 17 ili 18 godina. Ženke imaju životni vek koji je nešto duži od mužjaka (u proseku žive godinu dana duže). Najčešći uzroci smrti za odrasle maltezere su kardiovaskularne bolesti, nasledne bolesti poput hidrocefalusa, kolitisa i drugih, rak za koji je zanimljivo da se mogućnost njegovog razvoja nakon 10 godina života značajno smanjuje.

Bigl

Sveukupno gledano, bigl predstavlja rasu koja je generalno prilično zdrava kada se uporedi sa drugim. Njihov životni vek je između 12 i 15 godina ako gledamo samo prirodne smrti. Dešava se da žive i do 17 godina, ali i da žive i kraće od očekivanog. Brojni faktori utiču na to koliko će živeti bigl, ukoliko se ispoštuju određene smernice vezane za ishranu, obave sve nepohodne vakcinacije, ispoštuje lovački karakter bigla time što će imati dovoljno aktivnosti, možemo očekivati da će doživeti starost. Neki od problema koji mogu uticati na životni vek su akutni poput neke nezgode ili infekcije. Mogu biti i iz domena hroničnih poput dijabtesa ili naslednih ukoliko su roditelji imali neko oboljenje koje se prenosi na dalje generacije.

Džek Rasel terijer

Prosečan životni vek džek rasel terijera je 13 do 16 godina što ih ubraja u rase koje žive duže od proseka. Iako kasnije u životu imaju određene zdravstvene probleme poput gluvoće ili problema sa očima, generalno gledamo predstavljaju zdravu i dugovečnu rasu. Ukoliko su zdravi, u velikom procentu će živeti duže od 12 godina, ali od džek rasela koji je uspeo da izbegne komplikacije sa zdravljem i tokom života imao puno aktivnosti i treninga možemo očekivati da će često živeti 15 i više godina. Neki od karakterističnih zdravstvenih problema su dislokacija sočiva, bolesti desni i problemi sa disanjem kao posledica infekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: