Počinju pripreme za sahranu kralja Čarlsa Trećeg: Poznato ime operacije

Kraljica Elizabeta Druga je sahranjena, a niz pažljivo pripremljenih koraka, koji su planirani još od šezdesetih godina, nazvan operacija "Londonski most", uspešno je izveden. Bivši oficir za bezbednost, Sajmon Morgan, otkriva da od 21. septembra počinju pripreme planova za sahranu kralja Čarlsa Trećeg pod nazivom operacija "Most Menaj" .

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2022.

14:23

Počinju pripreme za sahranu kralja Čarlsa Trećeg: Poznato ime operacije
Foto: Profimedia

Mada je Čarls tek postao kralj, planovi za slučaj njegove eventualne smrti počeli su odmah posle sahrane kraljice Elizabete. Rad na operaciji "Most Menaj" (Menai Bridge) koja će sadržati planove za dane i nedelje nakon toga, počinju već 21. septembra, prema rečima bivšeg oficira, Sajmona Morgana.

"On ima 73 godine, toga svi moramo da budemo svesni, a bezbednosne službe moraju ponovo da počnu da planiraju naredne korake", naglašava Morgan u intervjuu za TV stanicu Najnnjus.

Elizabeta II je srpskom kuvaru uručila kovertu: Očekivao je bar 100 funti, ali...

Operacija "Most Menaj" podrazumeva istu vrstu planova protokola kao i operacija "Londonski most" u slučaju kraljice Elizabete Druge i uključuje način objave smrti, period službene žalosti i detalje državne sahrane. Operacija "Londonski most" je nastala još šezdesetih godina, samo nekoliko godina nakon krunisanja, a revidirana je mnogo puta u godinama pre smrti kraljice Elizabete Druge.

Pretpostavlja se da će i operacija "Most Menaj", koja je ime dobila po prvom čeličnom visećem mostu na svetu podignutom u Velsu, imati mnogo sličnosti sa prethodnom operacijom i biće detaljno razrađen i pre krunisanja kralja Čarlsa Trećeg.

Kralj Čarls šokirao svetsku javnost: "Pokvareni rasista, sad sve verujemo Megan" VIDEO

Kada kralj Čarls bude umro, princ Vilijam će odmah preuzeti tron kao sledeći monarh Velike Britanije.

Uvek postoji šansa da kralj Čarls poželi da abdicira pre ovoga, iako će verovatno služiti svoj mandat do svoje smrti, baš kao što je to činila njegova majka.

To će značiti da će u Velikoj Britaniji biti uveden period nacionalne žalosti, zajedno sa ostalim promenama u izgledu novčanica, poštanskih maraka, zastava i ostalih kraljevskih obeležja, baš kao što se i sada dešava.

Vilijamov sin, princ Džordž, biće sledeći u redu za presto i verovatno će preuzeti titulu princa od Velsa, baš kao što je to učinio njegov otac.

Kraljevska nasledna linija će ostati relativno ista, samo će se svaki član porodice pomeriti za jedno mesto unapred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: