Reakcije na "Daru iz Jasenovca": "Jezivo. Tužno. Tragično"; "Zašto Srbe? Zato što su Srbi"

Film Dara iz Jasenovca izazvao je emotivne rekacije kod publike.

Izvor: B92

Subota, 20.02.2021.

22:15

Reakcije na
Profimedia/Courtesy Everett Collection

Mnogi su na društvenim mrežama pokušali da opišu kako se osećaju nakon što su odgledali ovo filmsko ostvarenje koje govori o zločinima koji su vršeni nad srpskom decom u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata, ali i nad Jevrejima i Romima.

"Ovo je toliko jezivo. Tužno. Tragično", "Zašto Srbe? Zato što su Srbi", "Istina je bila još užasnija"... ovo su samo neki od komentara.

Podsetimo, ovaj film je izazvao lavinu reakcija, pre svega zbog svoje tematike. Sve je počelo kad je "Varajeti", jedan od najuticajnijih filmskih magazina na svetu, objavio kritiku Džeja Vajsberga, koji je film nazvao "neprikrivenim primerom srpske nacionalističke propagande", koju su preneli i brojni hrvatski i srpski mediji.

Zbog toga je pokrenut pravi "internet rat" između Srba i Hrvata, koji su besomučno ocenjivali film na jednom od najpoznatijih sajtova za ljubitelje filmske umetnosti, portalu IMDB.

Opcija ocenjivanja je ipak vraćena nakon svetske premijere "Dare iz Jasenovca" u devet američkih gradova. Srpski reditelj, scenarista i kritičar umetnosti Đorđe Kadijević ovim povodom je za B92.net rekao da jw "nakazna pojava u atmosferi duha ovog vremena" ukoliko film ima umetnički legitimitet a namerno je isključen iz nominacija za Zlazni globus i Oskara.

Sa druge strane, eminentni britanski istoričar Rori Jomans, stručnjak za period ustaške NDH, nije se saglasio sa viđenjem da je ovo "nacionalistički" film koji promoviše ideju "velike Srbije" , već je rekao da je "Dara iz Jasenovca" ozbiljan prikaz fašističkog ugnjetavanja. Predsednica Filmskog centra Srbije Jelena Trivan rekla je za B92.net da je "Dara" "politička žrtva" u međusobnom ratu onih koji u Srbiji podržavaju film zbog toga što je država stala iza njega i onih koji ga ne podržavaju zbog toga, kao i da su u Americi preovladali stereotipi o Srbima.

"Napadi na film 'Dara iz Jasenovca' i pokušaj njegove diskreditacije ne predstavljaju kritiku filma, već pokušaj osporavanja prava da se govori o Jasenovcu kao mestu stradanja srpskog naroda", glasilo je saopštenje Ministarstva kulture. Neki od najuglednijih portala u filmskom svetu dali su dobre kritike o "Dari iz Jasenovca", kao što je Deadline.

Ipak, u časopisu "LA tajms" je osvanuo, pred skraćivanje liste za Oskara, tekst koji negativno govori o ovom filmu. Tu se kritikuje tematika kojom se film bavi, i navodi se da je "najciničnije da je film kandidat za Oskara".

Takođe, ovaj časopis navodi i da je logor bio za Jevreje, a "Ono što epsko delo varvarstva i sentimentalnosti Predraga Antonijevića želi da isforsira jeste da je uništavanje Srba bio stvarni cilj i da su deca imala svoj sopstveni logor" i dodaje se da je "naročito uznemirujuća Antonijevićeva upotreba elemenata fantazije za svaku smrt".

"Dara iz Jasenovca" bila je u širem izboru i za Zlatni globus i za Oskara na stranom jeziku, a reditelj ovog filma Predrag Antonijević rekao je da je "u moru dobrih kritika" bilo dovoljno posaditi samo jedan crv sumnje pa da njegov film ne bude nominovan ni za jednu nagradu. Zanima nas i vaše mišljenje. Da li vam se svideo film "Dara iz Jasenovca", i šta mislite o njemu?

U anketi ispod možete da glasate, a u komentarima nam obavezno napišite zbog čega ste baš tako glasali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

269 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: