Pećina u kojoj su ugušeni Srbi: U Kađenici su prihvatili smrt umesto predaje VIDEO

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri nalazi se pećina Kađenica u kojoj su tokom Drugog srpskog ustanka život izgubili meštani ovog kraja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2020.

15:45

Pećina u kojoj su ugušeni Srbi: U Kađenici su prihvatili smrt umesto predaje VIDEO
Foto: printscreen/Prva TV

Stari drveni most preko Zapadne Morave, vodi Kađenice. Upravo tu, podno Ovčara, meštani su potražili spas u Drugom srpskom ustanku.

"Neko je pokazao taj zbeg, ili su ga Turci slučajno našli u potrazi za hranom. Zatvorili su se u pećinu, pošto nisu hteli da se predaju, jer bi to značilo ubijanje muškaraca i odvođenje žena u roblje. Turci su ih ugušili dimom", objasnio je istoričar Miloš Timotijević.

"Sudbina roba je teška. Obično odvođenje na teške fizičke radove ako su muškarci, a ako su žene, onda su odlazile ili u hareme, ili za kućne poslove. Prodavani su na Kosovu, u Sandžaku, Bosni, Makedoniji, pa čak i na pijacama robopva u Damasku i Aleksandriji", kaže on.

Polovinom 20. veka veka, počelo je obnavljanje pećine po nalogu Nikolaja Velimirovića. Pronađeni su posmrtni ostaci, i oni su sahranjeni u dva sarkofaga. Međutim, broj posetilaca u Kađenici ipak nije veliki, jer je izazov doći do nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: