Deepak Chopra - Spiritualni guru poznatih

Šta nas čini zdravim, uspešnim i mudrim? Deepak Chopra tvrdi da zna. Iza njega stoji dvadeset miliona prodatih knjiga. Ako je iko poslednjih decenija imao veliki uticaj na holističku medicinu, onda to mora biti doktor Deepak Chopra.

Napisale: Jelena Belgrave i Žana Poliakov
Izvor: Sensa, magazin za srećniji zivot

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2009.

09:00

Default images

Britanski Guardian naziva ga „rok zvezdom nove spiritualnosti“, američki Time „pesnikom-prorokom alternativne medicine“, a izgleda da su njegove knjige čitali svi, od Oprah do Dalaj-lame.

Deepak Chopra (1946) doktor je i pisac školovan u Indiji i SAD-u koji uglavnom piše o spiritualnosti i temama iz mind body holističke medicine. Na njega su uticala, po njegovom priznanju, učenja Vedanta i Bhagavad Gita, kao i Jiddu Krishnamurti, i oblast kvantne fizike.

„Na moju duhovnu revoluciju najviše su uticali, po važnosti: moja majka, moj otac, očeva majka, moja baka, i kasnije J. Krishnamurti i Maharishi Mahesh Yogi.“

Deepak Chopra ima poseban uticaj i mesto u New Thought Movementu.

Njegove knjige uvek su u vrhu bestselera, a napisao ih je više od pedeset: Sedam duhovnih zakona uspeha, Telo i duh, reka večnosti, Kvantno izlečenje, Knjiga tajni, Put čarobnjaka, Put do ljubavi, Stvaranje zdravlja... Neumoran i neizmerno produktivan, sa svojim slavnim prijateljima poput Madonne, Goldie Hawn, Demi Moor, Charlieja Shina i drugih izdao je CD ljubavnih pesama Sufi pesnika Rumija. Autor je i više od trideset audio i video serijala, i pet nagrađivanih TV emisija: Telo, um i duša (Body, Mind and Soul), Sedam duhovnih zakona uspeha (The Seven Spiritual Laws of Success), Put čarobnjaka (The Way of the Wizard), Kristalna pećina (The Crystal Cave) i Alhemija (Alchemy).

Dr Chopra je direktor obrazovnih programa u svom centru The Chopra Center for Well Being i predsednik i suosnivač Chopra Center for Wellbeing u Karlsbadu, u Kaliforniji. Lista njegovih ostvarenja i angažovanja je zapanjujuća i dugačka: predsednik je Alijanse za novo čovečanstvo (Alliance for a New Humanity), viši je naučnik istraživačkog centra Gallup, redovno organizuje „Dušu liderstva“ (Soul of Leadership), kurs mentorstva za korporativne i političke lidere, i redovan je predavač širom sveta, na konferencijama, dobrotvornim večerama, vrhunskim univerzitetima poput Harvarda i Stanforda… Kroz svoj rad govori o bitnoj vezi između tela, uma, duha i lečenja. Kako kaže, njegova misija je da spoji tehnološka čuda Zapada sa mudrošću Istoka.
Oni koji ga poštuju i čitaju zovu ga guruom novog doba, ali ne tako retko naići ćete i na osporavanje poput onog da je Chopra čovek mašina masovne proizvodnje spiritualnosti. Svet očigledno ima veliku potrebu za duhovnošću, a Deepak Chopra našao se u pravo vreme na pravom mestu, dajući čovečanstvu ono za čim žudi. A to nije više novca, više garderobe i materijalno blagostanje, već kako sačuvati i povratiti zdravlje, šta je vitalno telo i kako um ostaje vitalan, šta je mudrost tela i šta nam govore naše emocije.

Govori i piše o ćutanju, meditiranju i utišavanju unutrašnjeg dijaloga, o našem unutrašnjem životu, o tome zašto starimo, kako se lečimo… Smatra da naše najdublje misli i osećaji igraju značajnu ulogu u lečenju pacijenata. Površnom svetu u kom živimo ne možemo zameriti što želi da ih zakopa dublje.

Zapad uči da meditira

Verovatno znate da je Maharishi Mahesh Yogi bio guru grupe the Beatles. Šezdesetih godina prošlog veka doneo je tehniku transcendentalne meditacije (TM) na Zapad i bezrezervno delio svoja učenja. Deepak je tada bio endokrinolog i četiri godine praktikovao je meditaciju kada je sredinom osamdesetih upoznao Maharishija. Na Maharishijev podsticaj proučava staru tradiciju ajurvede da bi ubrzo postao direktor Maharishi ajurveda zdravstvenog centra za stres menadžment u Americi.

Maharishi je bio Choprin guru, podučavao ga je vedanti i naprednim meditacionim tehnikama, a Chopra je bio njegov lekar i jedan od njegovih glavnih učenika i emisara koji je putovao svetom promovišući transcendentalnu meditaciju. Deepak je uvek govorio da bez Maharishija Zapad ne bi naučio da meditira.

Razlog zbog kojeg je saradnja Maharishija i Chopre okončana obavijen je velom misterije; priča se o rivalitetu između njih dvojice, a možda je to samo bio prirodan prekid između učenika i učitelja. Na kraju, nije ni bitno šta se dogodilo između te dvojice inspirativnih ljudi; njihova veza ostavila je traga u svemu što Deepak deli sa nama u svojim knjigama, predavanjima i učenjima. Kada je Maharishi umro, Deepak je na svom blogu napisao: „Maharishi, guru od koga sam sve naučio, započeo je MAHASAMADHI (veliku meditaciju) u veče 5. februara 2008“, odajući tako najveće poštovanje svome učitelju.

Kada su im se putevi razišli, Deepak je razvio zasebni sistem meditacije nazvan iskonska zvučna meditacija (Primordial Sound Meditation), koji je zasnovan na starim vedskim učenjima i TM-u. U zavisnosti od datuma, vremena i mesta vašeg rođenja, vama se daje individualizovana mantra, „vibracija koju je univerzum stvarao u trenutku vašeg rođenja“.
Ajurveda i mind body medicina

„Ajurveda je nauka o životu i pristup joj je jednostavan; podrazumeva da smo mi deo univerzuma, a univerzum je inteligentan, i ljudsko telo deo je kosmičkog tela i ljudski um deo je kosmičkog uma, a atom i univerzum jedna su te ista stvar, ali u drugačijem obliku, i što smo više u dodiru sa dubljom realnošću odakle sve dolazi, više ćemo moći da lečimo sebe i da u isto vreme lečimo planetu“, objašnjava nam Deepak Chopra.

Ajurvedska medicina je indijski medicinski sistem prevencije i lečenja star više od 5.000 godina. Naziv joj potiče od dve reči na sanskritu: ayu, što znači život, i veda, što znači znanje ili nauka. To je holistički pristup i umesto da samo leči pojedinačne simptome, ajurveda u procesu prevencije i lečenja integriše stanja tela, uma i duha.

Tokom osamdesetih godina prošlog veka Chopra je pomogao Maharishiju, koji je rekonstruisao sistem, da predstavi ajurvedsku medicinu Americi. Tako je osnovao Američku asocijaciju za ajurvedsku medicinu, kao i MAPI proizvode (Maharishi Ayur-Veda Products International).

Ajurveda pruža mudrost koja pomaže ljudima da ostanu vitalni dok realizuju svoj puni potencijal.“ Svi ljudi imaju određenu i ličnu kombinaciju doša (dosha), od kojih su jedna ili dve dominantne. Cilj ajurvede je da doše budu u balansu kroz određene prakse, hranu, sisteme vežbanja i neke specifične proizvode čije ćete nazive učiti da izgovarate na neobičnom jeziku: Triphala, Shatavari, Ashwagandha...
Da vas podsetimo, vaše doše mogu biti:

vata; ove osobe su mršave, lagane i brzo misle i reaguju; izbalansirana vata čini osobu kreativnom, entuzijastičnom i živahnom; kada je van balansa, dolazi do anksioznosti, neregularnog varenja i nesanice;

pitta; ove osobe su mišićave, pametne i odlučne; kada je pitta u balansu, osoba je topla, inteligentna i dobar vođa, a kada je van balansa, vrlo je kritična, stalno iritirana i agresivna;

kapha; ove osobe su krupnije telesne građe, pokreću se lagano i takvo im je i razmišljanje, stabilne su ličnosti; kada je kapha u balansu, osobe su ljupke, smirene i lojalne, a kada je van balansa, često se opiru zdravim promenama, imaju problema sa težinom i toksičnošću.

Deepak nije odbacio svoje tradicionalno zapadnjačko obrazovanje, već je bio jedan od prvih na Zapadu koji su praktikovali inovativnu kombinaciju istočnjačkog i zapadnjačkog lečenja i jedan od prvih koji su pisali o vezi između kvantne medicine i lečenja.

Njegovo glavno učenje je da su telo, um i duh nerazdvojivi i da neprekidno utiču jedni na druge, i u svom pristupu uvek kombinuje tu mudru vezu između tela i duha sa poslednjim medicinskim istraživanjima. U njegovom centru možete dobiti tradicionalno ajurvedsko lečenje ili pak integrativnu medicinsku konsultaciju koja kombinuje ajurvedu sa konvencionalnom medicinom. U oba slučaja doktori primenjuju iste principe i gledaju na bolest u kontekstu pacijentovog celokupnog života. Njegov partner u Centru i doktor sa kojim je napisao i nekoliko knjiga David Simon smatra da je znanje lekara najbolje iskorišćeno ako se pacijent nauči kako da se sam izleči.
Moć uma za lečenje

Doktor Deepak Chopra postao je frustriran svojom medicinskom karijerom jer je mogao tako malo da učini za svoje pacijente obolele od raka. Njegov pacijent sa dijagnozom rak pluća dobio je medicinski savet da prestane da puši, na šta je odgovorio: „Hvala vam, doktore, i moja tašta može da mi da takav savet, ali ne naplaćuje ga 50 dolara!“

U svojoj knjizi „Kvantno lečenje: istraživanje granica medicine uma/tela“ (Quantum Healing: Exploring the Frontiers of Mind/Body Medicine), doktor Chopra objašnjava odnos kvantne fizike i ajurvede. Ona poučava da je sve što postoji duh, pa je tako i telo kreirano duhom i umom. S takvim razmatranjem i um mora imati svu moć za izlečenje tela. Treba uočiti da tako nema nikakvog „teškog problema“ za rešavanje u ajurvedi, jer jednostavno nema mosta koji treba preći između nematerijalnog i materijalnog sveta zato što nema ni dualiteta uma i tela.

Deepak Chopra smatra da naše najdublje misli i osećaji igraju značajnu ulogu u lečenju pacijenta. To je bilo ozbiljno potcenjivano u zapadnoj medicinskoj praksi. Telo konstantno reciklira svaki atom svake ćelije. U jednoj godini telo se kompletno obnovi, a svaki atom svake ćelije zameni. Šta onda zapravo drži tumor na svom mestu ako se celo telo obnovi svake godine? Deepak objašnjava da nacrt za stvaranje fizičkog tela leži u istančanom kvantnom telu. Sve dok se bolest ne ukloni iz kvantnog tela, nacrta, telo će nastavljati da se rekonstruiše zajedno s tumorom.

Um ima sposobnost proizvodnje svakog leka“, kaže Deepak, „samo je taj lek besplatan, u najčistijoj formi i savršeno doziran.“

Odnos doktor–pacijent od krucijalne je važnosti u procesu lečenja. Međutim, zapadni etički kod po kojem pacijent ima pravo da zna svoje medicinsko stanje u svim slučajevima, jeste nedostatak. Kada pacijentu daje dijagnozu o „neizlečivom raku“, doktor ga, u stvari, osuđuje na smrtnu presudu. Dijagnoza „neizlečiv“ ubija pacijentovu poslednju nadu u izlečenje i zajedno s tim i njegove mentalne sposobnosti za samoizlečenje. Namere kompresovane u reči imaju magičnu moć.
Wellness radio

Deepak je čovek svog vremena koji ne samo što integriše staro znanje i mudrost u svoju praksu nego koristi i moderne tehnologije da dopre do što više ljudi i podeli svoje ideje i znanje. Jedan od mnogih njegovih projekata jeste i Wellness radio, koji se emituje preko satelitskog radija Sirius, a čije programe možete naći na sajtu Deepakove kćerke www.intent.com/podcasts.

Svaka emisija bavi se aspektima zdravlja, odnosa, spiritualnosti, uspeha, meditacije, a vrlo često dovode se i svetski poznate ličnosti kao što su Yoko Ono, Gay Richi, Danny Boyle i drugi.

Duhovni razvoj prati bogatstvo

„Nemam potrebu da se pravdam zbog svog uspeha. Zašto bih to činio? Niko ne počinje da radi nešto misleći da neće biti uspešan. Naravno, svaka cinična osoba ima pretpostavku da dvadeset miliona ljudi koji čitaju moje knjige mora da je glupo. A ta osoba, upravo taj cinik, mora da je pametan.“ Nakon što je bila na jednom od njegovih seminara, Jerry Hall je rekla: „Izgleda da mnogi ljudi tragaju za nekim duhovnim odgovorima u novom milenijumu, ali to žele da rade paralelno zarađujući za život, tj. praveći novac.“

„To je njeno viđenje“, reći će Chopra, „ali baviti se unutrašnjim bićem ne traži od vas da živite u siromaštvu ili da se odreknete svega što imate. Možda samo promenite način na koji gledate ono što posedujete, volite, stvarate. Materijalni razvoj mora da prati duhovni, jer u suprotnom osećate prazninu koju ćete stalno želeti da popunite sa još više stvari, automobila, nekretnina i nikad vam neće biti dosta. S druge strane, duhovni razvoj prati i materijalni, jer dobijate bogatstvo u svakom smislu, bogatstvo koje delite sa čitavim čovečanstvom. Kritičari mogu da pričaju šta god žele, ali moja unutrašnja motivacija jeste da podelim sa ljudima ono što znam i strastveno sam uzbuđen kada imam mogućnost da to prenesem.“

„Oslobodite se potrebe za odobravanjem drugih. Samo vi možete da sudite o tome koliko vredite, a cilj vam je da u sebi otkrijete beskrajnu vrednost, bez obzira na to šta drugi misle. Ova spoznaja donosi veliku slobodu.“
Može se reći da Deepak Chopra slobodno trijumfuje. Kada je ušao u polje mind body, holistička medicina postala je vidljiva širom planete, i prihvaćena, sada i zakonski. Kada je promovisao meditaciju, ona je bila viđena samo kod gurua iz Rishikesha obučenih u bele odore i doživljavana kao sekta koje bi se valjalo kloniti. I plašiti.

Danas meditaciju mogu da praktikuju svi bez obzira na svoju versku pripadnost i da osećaju dobrobit smirivanja uma. Čak je popularna i primenljiva i u poslovnom svetu, kod top-menadžera velikih korporacija, kod osoba koje nose veliku odgovornost na svojim plećima, čak i kod političara konzervativnih stranaka širom sveta. Obe ideje vuku jake korene iz Indije, ali više nisu obavijene velom misticizma. Godine 1989. kada je objavio knjigu Quantum Healing: Exploring the Frontiers of Mind Body Medicine, pravac njegovog razvoja bio je postavljen. Medicinski establišment nije bio oduševljen mnogo kada je 1993. objavio knjigu Vitalno telo, vitalni um.

Bez obzira na sve, ta knjiga postala je bestseler, njena poruka bila je zavodljiva i jasna: uz meditaciju, ajurvedu i nutricionističke dodatke, naše ćelije mogu lako da traju 110 i 130 godina. Ako prestanemo da skupljamo i pohranjujemo stres, proces starenja ne može da se razmaše preterano.

„Većina ljudi misli da je starenje nepovratno, ali mi znamo da čak i u ljudskoj mašineriji postoje mehanizmi koji dopuštaju da se preokret u starenju desi; oni se sastoje od promene ishrane, uzimanja antioksidanata, eliminisanja toksina iz tela i uma, vežbanja joge i tehnika disanja i od meditacije.“

Prošao je kroz oluju kritika, prigovora i osporavanja, ali je iz bure koju je podigao izašao kao ugledna i cenjena osoba. U početku su osamdeset odsto njegove publike činile žene od 35 do 50 godina, ali danas on predaje i u poslovnim školama visokog ranga. „Znajte da spoljni svet reflektuje vašu unutrašnju stvarnost. Ljudi na koje najjače reagujete, ljubavlju ili mržnjom, jesu projekcije vašeg unutrašnjeg sveta. Ono što najviše mrzite jeste ono što poričete kod sebe. Ono što najviše volite jeste ono što priželjkujete kod sebe. Da biste usmeravali svoju evoluciju, upotrebite kao ogledalo svoje odnose sa drugim ljudima. Cilj je potpuna samospoznaja. Kad to postignete, automatski će se pojaviti ono što najviše priželjkujete, a ono što vam se ne dopada automatski će nestati.“
Alijansa za novo čovečanstvo

„Sedmog novembra 2008. pet stotina ljudi koji su prisustvovali Forumu Alijanse za novo čovečanstvo u Barseloni, zavetovalo se na nenasilje u svojim mislima, govoru i radnjama. Svaka osoba odlučila je da pita druge ljude u svom životu da im se pridruže u zavetu. Onda je cilj postao da se stvori globalni pokret koji bi mobilizovao sto miliona ljudi da se obavežu na istu stvar. Mi u Alijansi za novo čovečanstvo verujemo da će se svet, ako se kritična masa ljudi obaveže ovom zavetu, transformisati. Ako ste ozbiljno posvećeni miru, pridružite nam se u ovom globalnom pokretu i zavetujte se.“

Objavivši 2005. godine knjigu Mir je način (Peace Is the Way), u kojoj pasionirano propagira razoružanje i međunarodni mir, Deepak šalje novu poruku. Veruje da kritična masa ljudi koji misle na sličan način može da pobedi „globalnu zavisnost od rata“.

Na sličan način, Alijansa za novo čovečanstvo, čiji je Deepak predsednik, teži da osnuje „ćelije mira“ po svetu i da podstiče slične ciljeve kao što su održive ekonomije u zemljama u razvoju i rad na problemima prirodne okoline. Na sajtu Alijanse stoji da se ona „trudi da služi novom pokretu čovečnosti u svetu čije su vrednosti i principi bazirani na podršci stavova, uzroka i akcija koje favorizuju poštovanje života, ljudskog dostojanstva, slobode, ekološke održivosti i mira“.

Cilj Alijanse je da spoji ljude i produbi svesnost o moralnim pitanjima sadašnjice, kao i o povezanosti svega, tj. „činjenice da je naše blagostanje zapravo blagostanje svih drugih bića“. U osnivanju Alijanse, pored Chopre, učestvovali su i nobelovci Betty Williams, Oscar Arias, borci za mir Sarah Ozacky-Lazar, Kerry Kennedy, svetska zvezda Ricky Martin i mnogi drugi.

„U potpunosti se slažem sa doktorom Choprom da, ako hoćemo da promenimo svet, moramo da pođemo od sebe. Ja sam uvek širio istu poruku.“ Dalaj-lama
10 STVARI KLJUČNIH ZA SREĆU po Deepaku Chopri:

Budite srećni bez razloga, kao dete. Problem je ako ste srećni sa razlogom, jer razlog može da vam bude oduzet.

1. Slušajte pažljivo šta vam vaše mudro telo govori.
2. Živite u sadašnjosti, jer to je jedini trenutak koji imate.
3. Imajte dovoljno vremena da meditirate i da budete mirni i tihi.
4. Oslobodite se potrebe da čujete tuđe odobravanje.
5. Kada se uhvatite da reagujete besno prema nekoj osobi ili u nekoj situaciji, postanite svesni da se vi to borite samo sa sobom.
6. Znajte da svet „tamo negde“ samo odražava vašu realnost ovde.
7. Odbacite breme osuđivanja.
8. Nemojte kontaminirati svoje telo toksinima, ni kroz hranu, piće ili toksične emocije.
9. Zamenite ponašanje motivisano strahom ponašanjem motivisanim ljubavlju.
10. Razumite da je fizički svet samo ogledalo dublje inteligencije.
Transcendentalna meditacija

Transcendentalna meditacija je tehnika koja se lako uči i praktikuje bez nekih posebnih potreba. Tokom meditacije onaj ko meditira sedi zatvorenih očiju i u sebi dvadeset minuta ponavlja zvuk ili reč na sanskritu, drugim rečima personalizovanu mantru. Preporučuje se da se meditira dva puta dnevno. Personalizovana mantra dobija se od učitelja i bazira se na specifičnim kriterijumima. Lična instrukcija veoma je važna na početku. Kurs se sastoji iz uvodnog predavanja, intervjua, po nekoliko sati prakse tokom četiri uzastopna dana, posle čega je na vama da izgradite svoju svakodnevnu praksu.

Oni koji meditiraju na ovaj način tvrde da je to jednostavna tehnika koja na jedinstven način odmara um i telo. Ona pomaže u oslobađanju od stresa i umora i daje vam više energije, čistotu uma, poboljšava zdravlje, koncentraciju i kapacitet učenja. Samim tim u svakom pogledu povećava i naš lični osećaj sreće i zadovoljstva.

Više informacija možete dobiti na www.maharishiayurveda.co.yu

MAGAZIN SENSA U MARTOVSKOM BROJU DONOSI:

Homeopatija:
Leči čoveka kao jedinstvo duše, uma, emocija i tela

Hrana za kožu


Intimna geografija žene

Ostvarite svoje snove:
Šta je prava mera uspeha
Uskladite duh i telo. Umirite se..
.
Kako ostati pozitivan u nesigurnim vremenima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: