Nauka 4

29.03.2024.

11:13

Stiže spektakl na nebu koji se viđa jednom u životu

Nije lako predvideti kada će taj događaj da usledi, ali bi se moglo dogoditi bilo kada u razdoblju od sada pa do septembra.

Izvor: Jutarnji.hr

Stiže spektakl na nebu koji se viđa jednom u životu
Alones/Shutterstock

Podeli:

Nebeski ples između dve zvezde udaljene 3.000 svetlosnih godina rezultiraće tako jarkom eksplozijom koja će moći danima da se vidi golim okom, rekli su u petak astronomi sa Univerziteta "Nottingham Trent".

Eksplozija u sastavu T Coronae Borealis, koja se dešava jednom u životu, izgledaće kao nova zvezda koja žarko sjaji na noćnom nebu, pre nego što ponovo izbledi i iščezne narednih 80 godina.

Profesor Daniel Braun objašnjava da se taj nebeski događaj naziva 'nova', kada se blještavost zvezde ubrzano pojačava. Po njegovim rečima, nije lako predvideti kada će taj događaj da usledi, ali smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada u razdoblju od sada pa do septembra.

"Čeka nas poslastica, videćemo tzv. novu zvezdu na nebu", rekao je Braun i ističe da T Coronae Borealis nije u stvari jedna zvezda, već se radi o dve zvezde koje kruže jedna oko druge.

"Ono što taj par čini tako jedinstvenim je da ta ista zvezda vrlo često tako jako pojača svoju svetlost te nam postaje lako vidljiva", rekao je astronom.

Masivnija zvezda u tom paru je beli patuljak koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Braun.

Saputnik u tom paru je ostareli crveni div koji se širio i svoj materijal odlagao na belog patuljka.

"Otprilike svakih 80 godina beli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svetlost", rekao je Braun.

"Sada je vreme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis čija će se svetlost sa 11mag, jedva vidljiva na tamnom nebu, povećati na 2mag, te će se moći videti golim okom čak i na zagađenom nebu".

"Nova" će postati vidljiva u blizini sazvežđa Herkula. Astronomi objašnjavaju da su te 'nove', u suštini, poput hidrogenskih bombi.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: