Nauka 5

25.06.2024.

9:52

Jezivo: Ovo postaje stvarnost? FOTO

Naučnik je otkrio koncept zatvora budućnosti za koji tvrdi da bi puštanje kriminalca na slobodu moglo da se ubrza do minuta, umesto na godine ili decenije.

Izvor: B92.net

Jezivo: Ovo postaje stvarnost? FOTO
Profimedia/Courtesy Everett Collection

Podeli:

Nazvan Cognify, dizajn bi implementirao sintetička sećanja na zločin neke osobe u njihov mozak, ali bi pokazao perspektivu njihove žrtve.

Sistem bi mogao da sadrži uređaj sličan VR-u (virtuelna realnost) koji prikazuje snimke prekršaja generisane veštačkom inteligencijom, zajedno sa moždanim implantom koji izaziva emocionalna stanja kao što su kajanje ili žaljenje - osećanja koju neki pojedinci možda ne proizvode sami.

Koncept, koji je razvio Hashem Al-Ghaili, bi osigurao dugoročne efekte terapijske sesije tako što bi uspomene učinio trajnim.

Al-Ghaili gleda u budućnost sa zatvorom za koji tvrdi da će pomoći kriminalcima da uče iz svoje prošlosti

"Cognify bi jednog dana mogao da stvori i usađuje veštačka sećanja direktno u mozak zatvorenika", navodi se u narativnom videu.

"Ove složene, živopisne uspomene se stvaraju u realnom vremenu pomoću sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom. Dok bi rehabilitacija trajala nekoliko minuta, zločincu bi se činilo godinama. U umu kriminalca, vreme bi prolazilo drugačije nego u stvarnom životu", navodi se u videu.

U zavisnosti od težine zločina subjekta i njegove kazne, sećanja bi mogla da se prilagode potrebama rehabilitacije svakog subjekta.

Zatvorenici se podvrgavaju skeniranju mozga visoke rezolucije koje stvara detaljnu mapu njihovih neuronskih puteva. Mapa omogućava uređaju Cognify da cilja određene regije mozga odgovorne za pamćenje, rasuđivanje i logičko razmišljanje, piše Dejli Mejl.

Inspiracija u filmu "Paklena pomorandža"

Podsećamo, Stenli Kjubrik je još davne 1971. godine režirao film "Paklena pomorandža" po istoimenom romanu Entonija Burdžesa.

Film sadrži uznemirujuće, nasilne slike koje stavljaju akcenat na psihijatriju, maloletnu delinkvenciju, i druge socijalne, političke i ekonomske situacije u distopijskoj budućoj Britaniji.

Jedna od metoda rehabilitacije glavnog junaka je upravo gledanje uznemirujućih snimaka nasilja, što pomalo podseća na novu, pomenutu ideju.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: