Nauka -

Na Marsu fotografisan oštećeni helikopter VIDEO

Rover Perseverance, koji je američka svemirska agencija NASA poslala na Mars, fotografisao je svog oštećenog saputnika, a to je helikopter Ingenuity.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Dotted Yeti/Shutterstock
Foto: Dotted Yeti/Shutterstock

Usamljeni helikopter se nalazi na jednoj dini u surovom marsovskom okruženju, a fotografija je nastala 4. februara ove godine, nešto više od dve sedmice nakon što je helikopter zadobio oštećenja koja su okončala njegovu misiju.

Preciznije, oštećeni su propeleri helikoptera Ingenuity dok se 18. januara spuštao na peskovitu površinu. Helikopter je obično koristio karakteristike pejzaža kao što su stene jer mu to pomaže u navigaciji, ali tokom njegovog 72. leta nije bilo vizuelnih znakova.

Laboratorija za mlazni pogon (JPL) još uvek procenjuje štetu, no bez obzira šta ustanovi, misija helikoptera je zvanično završena jer sigurno više neće moći da leti.

Ingenuity je na Mars stigao u utrobi svog saputnika, rovera Perseverance, a to se dogodilo 18. februara 2021. godine. Kada je prvi put poleteo na Crvenoj planeti u aprilu 2021. godine, ušao je u istoriju kao prva letjelica na drugoj planeti.

Ingenuity i Perseverance su zajedno istraživali lokaciju poznatu kao krater Jezero u nastojanju da pronađu znakove nekadašnjih vodenih površina, koje su možda sadržavale život pre više milijardi godina. Helikopter je služio roveru kao izviđač te je pronalazio oblasti zanimljive za istraživanje.

Iako je došao do svog kraja, Ingenuity je nemerljivo nadmašio prvobitna očekivanja.

NASA već razvija novi dron, a to je Dragonfly s nuklearnim pogonom. Ovaj dron će u budućnosti istraživati Saturnov najbliži mesec Titan. Lansiranje se očekuje najranije 2028. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu