Nauka -

Detaljne fotografije spiralnih galaksija donose novu istinu o univerzumu i zvezdama FOTO

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je veoma detaljne fotografije 19 spiralnih galaksija koje bi mogle bi da prošire znanja o evoluciji zvezda.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/njaj
Foto: depositphotos/njaj

Fotografije je snimio teleskop Džejms Veb, a analiziraju ih naučnici sa Univerziteta u Oksfordu, prenosi BBC.

Teleskop koji je lansiran pre dve godine, opremljen je instrumentima koji omogućavaju da se detektuju stariji i udaljeniji objekti od onih koje mogao da snimi teleskop Habl. Kamere teleskopa Džejms Veb snimaju univerzum primarno infracrvenim kamerama tako što registruju svetlost nevidljivu ljudskom oku.

"Izvanredne slike doneće astronomima i astrofizičarima širom sveta nove elemente u slagalicu o univerzumu i galaksijama", kažu na Univerzitetu u Oksfordu. Tomas Vilijams, istraživač na odseku za fiziku ovog univerziteta, predvodi projekat obrade podataka sa najnovijih slika.

"Količina detalja na ovim slikama je ogromna i to je dobro. To znači da ćemo možda moći da upotpunimo znanje o strukturi i evoluciji galaksija, formiranju zvezda, njihovom životnom ciklusu i još mnogo toga", kaže ovaj naučnik i ističe da je ovo do sada najdublji uvid u udaljene galaksije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu