Nauka -

Koža ajkula bi se mogla koristiti za regeneraciju tkiva: "Njihova biologija je unikatna"

Koža ajkula je dugo bila predmet istraživanja zbog mogućih terapijskih benefita.

Izvor: B92, klix.ba
Podeli
Foto:Shutterstock/hane Myers Photography
Foto:Shutterstock/hane Myers Photography

Uprkos činjenici da koža ajkule nema nikakva "magična" svojstva zacjeljivanja, biologija ovih životinja je predmet istraživanja u svrhu njenog korištenja za tretiranja rana i regeneraciju tkiva.

Novo istraživanje nastoji da istraži lekovita svojstva za primenu u medicinskim proizvodima.

Jedan od razloga za interesovanje za kožu ajkule je činjenica da neke vrste ovih životinja imaju kožu s prirodnim antibakterijskim svojstvima. Ove karakteristike mogu smanjiti mogućnost infekcije rane sprečavanjem ili inhibiranjem rasta opasnih bakterija na površini kože.

Dosad su se teksture nalik na kožu ajkule koristile za razvoj zavoja za rane i medicinskih proizvoda sa smanjenom kolonizacijom bakterija te poboljšanim svojstvima regeneracije tkiva. Da bi se razumeli mehanizmi koji su u osnovi ovih antibakterijskih kvaliteta te istražila njihova moguća primena u kreiranju dodatnih antimikrobnih materijala za medicinsku upotrebu, potrebno je više istraživanja.

"Molekularna biologija ajkula je unikatna. Ajkula nije samo još jedna riba koja pliva okolo, ove životinje imaju unikatnu biologiju i tu verovatno postoji mnogo biomedicinskih primena na ljude, koje se mogu iskoristiti. Kada je reč o mucinu, primarnoj komponenti sluzi, mogu se zamisliti različiti lokalni tretmani za negu rana, koji bi se mogli razviti", izjavio je profesor dermatologije Jakob Wikstrom.

On i njegov tim su proveli istraživanja na bodljikavom morskom psu (Squalus acanthias) i drugim vrstama hrskavičnih riba kako bi dobili uvid u biohemiju kože ovih životinja.

Koža ajkule ima izuzetno tanak sloj sluzi koji se hemijski razlikuje od onog kod ostalih koščatih riba. To je zbog toga što je sluz ajkula gotovo neutralna po hemijskom sastavu i manje kisela od sluzi nekih sisara uključujući ljudsku.

Istraživanje je revolucionarno, ali još uvek nije poznato kakvi će krajnji rezultati biti.

Treba imati na umu da koža ajkule nije direktan izvor medicinskih terapija iako bi mogla da poboljša antibakterijska svojstva i sposobnost regeneracije tkiva. Glavni ciljevi istraživanja su razumevanje temeljnih mehanizama i karakteristika koje razlikuju kožu ajkule od drugih vrsta, kao i istraživanje potencijalne upotrebe u medicini i drugim biomedicinskim industrijama.

"Životinje koje su evolucijski daleko od nas ipak nam mogu dati važne informacije koje su relevantne za ljude", zaključio je Vikstrom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu