Švedski genetičar dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

Dobitnik Nobelove nagrade za medicinu ove godine je Svante Pabo, švedski genetičar, za otkrića u polju genoma izumrlih hominina i evolucije čoveka.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

11:40

Švedski genetičar dobitnik Nobelove nagrade za medicinu
Foto: Profimedia

Današnjim saopštavanjem imena dobitnika Nobelove nagrade za medicinu počela je sezona Nobelovih nagrada, koje se dodeljuju u oblasti medicine, hemije, fizike, ekonomije, književnosti i mira.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, među kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na oko devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: