Lov na blato: Grenland se topi, a bogataši umesto katastrofe vide profit

Neki od najbogatijih ljudi na svetu finansiraju veliki lov na blago, najsavremenijim instrumentima i tehnologijom na zapadnoj obali Grenlanda, koja je ostala bez ledenog pokrivača.

Život

Izvor: RTS

Sreda, 10.08.2022.

09:55

Lov na blato: Grenland se topi, a bogataši umesto katastrofe vide profit
Foto: Profimedia

Zahvaljujući klimatskim promenama ledeni pokrivač Grenlanda se topi neviđenom brzinom, što da ironija bude veća, stvara priliku investitorima i rudarskim kompanijama da tragaju za rudnim nalazištima u kojima se kriju minerali potrebni za proizvodnju zelene energije.

Grupa milijardera, uključujući Džefa Bezosa, Majkla Blumberga i Bila Gejtsa, između ostalih, ubeđeni su da se u brdima i dolinama na grenlandskom ostrvu Disko i poluostrvu Nusuak može pronaći dovoljno minerala za proizvodnju baterija koje će napajati stotine miliona električnih vozila.

"Tražimo nalazište koje će biti prvo ili drugo po veličini nalazište nikla i kobalta na svetu", rekao je Kurt Haus, izvršni direktor kompanije "Kobold metals", za Si-En-En.

Led koji nestaje na Arktiku – na kopnu i u okeanu – naglašava jedinstvenu dihotomiju: Grenland je nulta tačka od koje kreću klimatske promene, ali bi takođe mogao da postane nulta tačka za iskopavanje metala potrebnih za pokretanje rešenja krize.

Klub milijardera finansijski podržava "Kobold metals", kompaniju za istraživanje minerala i startap sa sedištem u Kaliforniji, rekli su predstavnici kompanije za Si-En-En. U partnerstvu sa multinacionalnom kompanijom za istraživanje i razvoj resursa sa sedištem u Velikoj Britaniji, "Bludžej majning", u potrazi su za retkim i plemenitim metalima na Grenlandu, koji su neophodni za pravljenje električnih vozila i masivnih baterija za skladištenje obnovljive energije.

Trideset geologa, geofizičara, kuvara, pilota i mehaničara smestilo se na Grenlandu u potrazi za zakopanim blagom. Radnici uzimaju uzorke tla, bespilotne letelice i helikopteri nadleću područje i mere elektromagnetno polje ispod zemlje kako bi mapirali slojeve stena. Prikupljeni podaci se analiziraju pomoću algoritma veštačke inteligencije kako bi se tačno odredilo gde bi već sledećeg leta trebalo početi iskopavanja.

"Zabrinjavajuće je biti svedok uticaja klimatskih promena na Grenlandu, ali zahvaljujući njima, imamo priliku da mnogo lakše ispitamo njegova rudna bogatstva", navodi izvršni direktor "Bludžej majninga", Bo Miler Stensgard, za Si-En-En.

Otapanje kopnenog leda otkriva zemljište koje je bilo zakopano vekovima i milenijuma. Grenland bi mogao biti bogato nalazište uglja, bakra, zlata, cinka, tvrde iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda. Vlada Grenlanda je već uradila nekoliko „procena resursa širom zemlje bez leda“ i vlada „prepoznaje potencijal zemlje da diverzifikuje nacionalnu ekonomiju kroz eksploataciju ruda“.

Istovremeno, grenlandski led koji nestaje – i podiže nivo mora – veoma zabrinjava naučnike koji proučavaju Arktik. Strahuju da ono što je nekada bio ledeni pokrivač Arktika tokom cele godine, sada će biti samo sezonski ledeni pokrivač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: