Bez njih život ne bi bio isti: Svojim izumima su doprinele čovečanstvu

Žene često nisu dobijale zasluge koje im pripadaju. Ovo naročito važi za sferu nauke, gde su neke žene dale nezamislivi doprinos. Evo samo nekih pronalazaka kojih ne bi bilo da nije bilo ni ovih naučnica.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.12.2019.

14:36

Bez njih život ne bi bio isti: Svojim izumima su doprinele čovečanstvu
Foto: GettyImages, Philipp Guelland, Stringer

Pivo

Da, dobro ste pročitali. Dug proces pravljenja piva su usavršile upravo žene.

Pretpostavlja se da je pivo "izmišljeno" slučajno, prilikom pokušaja da se napravi hleb, pre više od 10.000 godina. Međutim, proizvodnja piva sa namerom da se baš ovaj napitak pravi, počela je pre otprilike 7.000 do 9.000 godina, piše Listverse.

Kako istoričari kažu, pravljenjem piva verovatno se u početku uopšte nisu bavili muškarci. Tek za vreme srednjovekovnog i modernog hrišćanstva pivo su počeli da prave uglavnom monasi koji su mesecima živeli samo na ovom napitku.

Električni bojler

Sledeći put kada odete pod toplu kupku, setite se žene koja vam je to omogućila.

Tehnologija koja vam je to omogućila napravljena je 1917. godine, kada je Ida Forbs i zvanično potvrdila patent za prvi električni grejač vode.

I danas joj se zahvaljuju u mnogim reklamama, a neki proizvodi čak imaju i sliku Idinog originalnog dizajna.
Foto: GettyImages, Hulton Archive, Stringer
Wi-Fi tehnologija

Glumica Hedi Lamar je sarađivala sa naučnicima tokom II svetskog rata, koji su radili na tome kako smanjiti problem sa signalom u telekomunikacijama. Njihova otkrića postala su osnove mnogih tehnologija, uključujući i Wi-Fi.

Tehnologija Hedi Lamar, koja se ticala menjanja frekvencija, besplatno je korišćena u borbi protiv nacista. Međutim, tokom godina to je postala baza za dalji razvoj mobilne telefonije i mnoštva drugih stvari.

Mada Lamarova nikada nije dobila novac za svoj izum, iako je imala patent, njen trud je verovatno spasao mnoge živote tokom rata. Nagradu je, konačno, dobila nakon 50 godina.

Brisači na automobilima

Meri Anderson je 10.11.1903. godine podnela patent za uređaj koji bi čistio spoljašnja stakla automobila po kiši ili snegu.

Do ideje je došla u zimu 1902. godine, kada je shvatila kako vozači moraju da izbace glavu kroz prozor automobila po snežnom vremenu da ih očiste. Samim tim, nisu mogli bezbedno da voze.

Jedna kanadska firma odbila je predlog Andersonove, i ona nije dobila ni centa za svoju ideju. Patent joj je istekao 1920. godine, ali kada je automobilska industrija u SAD uzela zamaha, brisači su postali neizostavni deo svakog automobila.

Električni frižider

Osim nekih zvaničnih dokumenata SAD, malo toga znamo o Florens Parpart. Ipak, jedno je sigurno. Ona je izumela prvi frižider.

Upravo je Parpartova osmislila način na koji će se efikasno uspostaviti strujno kolo kako bi se frižider hladio. Freon je, naravno, gas koji održava temperaturu naših frižidera dovoljno niskom, a Parpartova je zaslužna i za korišćenje baš ovog gasa.

Ovo su samo neke od stvari koje su žene izumele, ili čiji su začetak bar inicirale. Kao što vidimo, velika je verovatnoća da bi za nešto što svakodnevno koristimo trebalo da zahvalimo upravo nekoj dami. Iako im to nije uvek priznato, trebalo bi znati da su i one dale veliki naučni doprinos svetu u kom živimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: