- Nauka -

NASA ima plan: Astronautima radijacija uskoro neće moći ništa

Zaštititi astronaute od kosmičkog zračenja je jedan od ključnih izazova sa kojima se suočavaju istraživači koji planiraju buduće misije na Marsu, a NASA veruje da ima rešenje.

Izvor: Daily Mail
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Svemirska agencija, koja planira da pošalje svoje ljude na "Crvenu planetu" 2030. godine, razmatra upotrebu lekova koji će izmeniti DNK članova njihove posade.

Smatraju da bi lekovi astronaute mogli da zaštite od čestica visoke energije koje će "napadati" njihova tela povećavajući na taj način rizik od kancera i drugih bolesti.

Izmene u DNK bi podrazumevale promenu načina iščitavanja, ali ne i osnovu samog DNK koda.

Korišćenjem određene tehnike bilo bi moguće pojačati pojedine genetičke instrukcije, a druge utišati.

Ovo bi moglo da pomogne u prevenciji raka, demencije i drugih bolesti povezanih sa zračenjem, kao i u povećanju otpornosti tela na te efekte.

Vršilac dužnosti glavnog tehnologa doktor Daglas Terijer je istakao da se posmatra nekoliko stvari.

"Od terapije lekovima, koje deluju obećavajuće, do ekstremnih stvari poput epigenetske modifikacije do manipulacije. Sve to nosi puno etičkih posledica, zbog čega je sve u fazi eksperimentalnog razmišljanja."

NASA takođe razmišlja i o upotrebi veštačke inteligencija pomoću koje bi se dijagnostifikovala bolest i vršile operacije u svemiru.

Nauka

Njihov posao je da se igraju sa vatrom

... I mnogo su dobri u tome! AHHAA centar će se od 14. do 17. decembra družiti sa domaćom publikom na Beogradskom sajmu, gde se održava još jedan Festival nauke, najveća naučna zabava u regionu!

Nauka utorak 12.12. 13:13 Komentara: 0

Stiv Vulf stvara holivudsku magiju uz pomoć nauke

Najveća zvezda predstojećeg 11. Festivala nauke u Beogradu biće Stiv Vulf, naučni komunikator i osnivač organizacije "Nauka u filmovima", zaslužan za to što se kaskaderske i ostale vratolomije u holivudskim filmovima izvode bezbedno i uspešno.

Nauka utorak 5.12. 14:40 Komentara: 0
strana 1 od 152 idi na stranu