Ponedeljak, 23.10.2023.

14:24

Najpametniji psi – po čemu se odlikuju VIDEO

Većina pasa je pametna, ali po čemu se izdvajaju najpametniji psi? Koja je to osobina koja ih izdvaja od drugih?

Izvor: B92, Marija Milanović Gajić

Najpametniji psi – po čemu se odlikuju VIDEO
Foto: Shutterstock/OlgaOvcharenko

Naime, naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju testirali su 1.000 pasa tako što su im postavili sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka, uključujući njihovu sposobnost da čitaju ljudske gestove, koliko su zavisni, da li su mogli da pristupe hrani u zatvorenoj kutiji i da li mogu da zaobiđu prepreke koje su postavljene ispred njih.

Prema njihovim nalazima, belgijski malinoa je najpametniji, ali, ko se još izdvojio u zaslužio da bude svrstan u grupi najpametniji psi, među kojima su im, naravno, i psi za stan?

Na drugom mestu je granični škotski ovčar, a odmah iza njega nemačka rasa Hovavart. S obzirom na to da pričamo o tome ko su najpametniji psi, ne možemo a da ne navedemo još neke rase koje su spomenute u istraživanju. Ostali psi, koji se izdvajaju, su labrador retriver, border koli i zlatni retriver.

Najpametniji psi za stan – šta ih čini pametnim

Pseća inteligencija ili pseća kognicija kod pasa označava proces sticanja informacija i konceptualnih veština, njihovo skladištenje u memoriji, pronalaženje, kombinovanje i upoređivanje kao i korišćenje u novim situacijama.

Studije su pokazale da psi pokazuju mnoga ponašanja povezana sa inteligencijom. Imaju napredne veštine pamćenja i u stanju su da čitaju i reaguju na odgovarajući način na govor ljudskog tela, kao što su gestikulacije i pokazivanje, i da razumeju ljudske glasovne komande.

Psi su često korišćeni u studijama kognicije, uključujući istraživanja percepcije, svesti, pamćenja i učenja, posebno istraživanja o klasičnom i operantnom uslovljavanju. Tokom ovog istraživanja, naučnici su otkrili iznenađujući skup socijalno-kognitivnih sposobnosti kod psa. Ove veštine veštine liče na neke od socijalno-kognitivnih veština dece.

Jedna studija je pokazala ubedljive dokaze da dingo (Canis dingo) može nadmašiti ostale pse u eksperimentima rešavanja nedruštvenih problema. Dakle, najpametniji psi se razlikuju po mnogo čemu, ali imaju jednu zajedničku osobinu – mogu da zapamte neverovatan broj različitih komandi što ih odvaja od ostalih rasa pasa.

Najpametnije rasa pasa po mišljenju stručnjaka

Najpametniji psi po mišljenju kinologa su ujedno i najpametniji psi po mišljenju svih nas. Međutim, hajde da vidimo šta struka kaže.

Postoji adaptivna inteligencija (tj. otkrivanje stvari), radna inteligencija (tj. praćenje naređenja) i instinktivna inteligencija (tj. urođeni talenat) — da ne spominjemo prostornu inteligenciju, kinestetičku inteligenciju, međuljudsku inteligenciju i još mnogo toga.

Kao što je tvrdio biheviorista životinja Frans de Val, ljudi imaju tendenciju da procenjuju životinjsku inteligenciju u ograničenim i nepravednim terminima i često pokvare eksperiment.

Dok laboratorije na Jejlu i Djuku, i širom sveta, proučavaju ovo pitanje, za sada imamo podatke o najmanje jednoj metrici: radnoj inteligenciji.

U svojoj knjizi "Inteligencija pasa ", psiholog Stenli Koren je prikazao rezultate dugačke ankete od 199 sudija za poslušnost pasa. Odgovori su, kako je rekao, bili izuzetno dosledni. Međutim, napomenuo je da su mnoge sudije rekle da u svakoj rasi postoje izuzeci i da se mnogo toga svodi na obuku.

Naime, najsjajniji radni psi, koji imaju tendenciju da nauče novu komandu za manje od pet sekundi i poslušaju najmanje 95% vremena su:

1. Border koli

2. Pudlica

3. Nemački ovčar

4. Zlatni retriver

5. Doberman pinč

Opet, postoje izuzeci liste pet najinteligentnijih pasa. Koren u svojoj knjizi govori o treneru koji je uspeo da pobedi na takmičenjima u poslušnosti sa više stafordskih bul terijera. Drugi načini merenja inteligencije

Postoje, pak, i drugi načini merenja inteligencije.

Koren nam govori o retriveru koji je na neki način bio previše pametan za takmičenja.

“Bio je toliko bistar i pažljiv da je čitao svaki moj pokret, okretanje glave, pa čak i pravac u koji sam gledao očima, kao komandu“, napisao je u mejlu.

“To ga je činilo gotovo nesposobnim da se takmiči u iskušenjima poslušnosti, jer bi, na primer, pogled mojim očima u pravcu skoka u vis mogao da protumači kao komandu i to bi ga ispratilo da dobro izvede skok”.

S druge strane, De Val, u knjizi “Da li smo dovoljno pametni da znamo koliko su pametne životinje?” branio je avganistanskog goniča, rekavši da oni možda nisu neinteligentni, već da su nezavisni, tvrdoglavi i nespremni da slede naređenja.

I kako onda sa sigurnošću reći ko su zapravo najpametniji psi?

Da li je malinoa najpametniji pas na svetu

Nakon sprovođenja kognitivnih testova na više od 1.000 primeraka iz 13 rasa pasa koji su poznati po svojoj intelektualnoj sposobnosti, istraživači sa Univerziteta u Helsinkiju utvrdili su da je belgijski malinoa najpametnija rasa pasa od svih.

Među rasama pasa zastupljenim u studiji, belgijski malinoa je osvojio izuzetne poene za rešavanje problema i razumevanje ljudskih potreba. Izveštaj je objavljen u članku u časopisu Nature.

Psi koji su učestvovali u ovom istraživanju bili su podvrgnuti testu od deset zadataka koji su bili dizajnirani da izmere njihove kognitivne i bihejvioralne odgovore. Metrike su uključivale logičko rasuđivanje i spoznaju, sposobnost čitanja ljudskih gestova i stepen nezavisnosti koji psi imaju.

Na primer, da bi se testirao ovaj poslednji kvalitet, psi su dobili problem koji nisu mogli sami da reše. Zatim su posmatrani da vide da li će zamoliti svoje ljudske saputnike da im pomognu da pronađu rešenje za pomenuti problem.

Border koli i Hovavart

Border koli i stara nemačka rasa Hovavart zauzeli su drugo i treće mesto posle belgijskog malinoa u rangiranju za kognitivne sposobnosti. Zapaženo ponašanje primećeno je i među engleskim koker španijelima koji su učestvovali u studiji, jer su pokazali temeljnost i radoznalost kada su istraživali nova okruženja.

Da bi živeli srećnim, zdravim i holističkim životom, psi zahtevaju adekvatnu mentalnu stimulaciju, kao i fizičku obuku. Bez obzira na rasu vašeg psa, možete izgraditi njihovu inteligenciju i održavati ih mentalno angažovanim tako što ćete im pružiti mnoge mogućnosti da istražuju i komuniciraju sa svetom oko sebe.

Ovo se može uraditi, na primer, korišćenjem prilagođenih igračaka za pse, slagalica i druge robe za kućne ljubimce koja je posebno dizajnirana za pse prijatelje.

Igranje sa psima

Igranje sa psom, traženje od njih da uzmu predmete ili traže poslastice, i odlazak u šetnje i planinarenje sa njima takođe može pomoći u negovanju prirodne radoznalosti vašeg psa.

Stoga, ne opterećujte se da li vaš pas spada u grupu “najinteligentniji psi”, već se potrudite da mu pružite bezuslovnu ljubav, topao dom, i mogućnost da uvek može da istažuje svet oko sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: