Nedostatak vitamina u ishrani psa dovodi do ovoga

Dlaka kao proizvod određenih živih ćelija kože ima svoj vek. Izumrla opada i zamenjuje se novom pa se tako krzno obnavlja. Ovaj fiziološki proces traje celog života.

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2019.

11:45

Nedostatak vitamina u ishrani psa dovodi do ovoga
Foto: depositphoto/HayDmitriy

Kod psa, on se pojačava pred svaki početak i na kraju zime, kada se organizam priprema za drugačije vremenske prilike. Ali nije uobičajeno, niti poželjno opadanje dlake sa većih ili manjih površina tela do te mere da koža potpuno ogoli.

Ta pojava može da bude izazvana ektoparazitima, šugarcima i gljivicama.

Tada se na koži ispoljavaju i druge promene. Međutim, potpuni gubitak dlake bez ikakvih vidljivih promena na ogoleloj koži često ukazuje na poremećaj u radu nekih unutrašnjih organa, naročito žlezda. Nije reč samo o oboljenju tih žlezda. Dovoljan je nedostatak jednog od opštih činilaca metabolizma koji je inače neophodan za njihov pravilan rad.

Još 1912. godine poljski naučnik Kazmir Funk, otkrio je da u svežoj hrani postoje neke materije sa takvim delovanjem. On ih je nazvao vitaminima.

Organizmu su potrebne u miligramskim količinama, a ipak ta sićušna vrednost ima neslućenu moć. Oni stvaraju red u organizmu, i bez njih ni najbolja hrana ne znači gotovo ništa. Svojim prisustvom sprečavaju razne poremećaje i bolesti. Ako nedostaju, u organizmu nastaju različita stanja poznata kao avitaminoze, koje ne može da otkloni nijedan lek samo onaj vitamin koji nedostaje.

Avitaminoze nemaju uvek tipičnu kliničku sliku. Često su neprepoznatljive. Ipak, iskustvo je pokazalo da do takve pojave enormnog opadanja dlake kod psa često dolazi usled nedostatka vitamina E.

Taj vitamin nazivaju i antisterilitetnim vitaminom jer je, pored ostalog, veoma značajan i za pravilnu funkciju polnih žlezda, čiji hormoni imaju znatan uticaj na kvalitet dlake. Iz ovog razloga vam preporučujemo da psu, osim vitamina A i C, dajete i ovaj vitamin i to u vremenu od 10 do 14 dana. On se u prometu nalazi pod nazivom tokoferol.

Raspon terapijske doze veoma je širok: od 30 do 200 mg dnevno, ali će pravu dozu odrediti vaš veterinar prema veličini psa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: