Koliko je zapravo čokolada otrovna za pse?

Hemijska supstanca teobromin koja se nalazi u ovom slatkišu vrlo je otrovna za pse, a čokolada sa visokim koncetracijom kakaa je posebno toksična. Pročitajte kolika količina našeg omiljenog slatkiša je dovoljna da izazove trovanje kod psa…

Izvor: B92

Subota, 19.12.2015.

08:59

Default images
Foto: Thinkstock

Na našem portalu ste već imali prilike da pročitate kako da prepoznate i sprečite trovanje čokoladom. Čak i nekoliko kockica mogu biti vrlo toksične, zato čuvajte čokoladu dalje od domašaja ljubimca.

Tamna čokolada
Ono što je zdravo za nas, nije i za naše ljubimce. Tako čokolade koje sadrže visoki procenat kakaa su najviše toksične za pse, kao što je tamna čokolada. Zapravo, psi ne mogu da metabolišu teobromin iz čokolade, što utiče na rad nervnog sistema i bubrega. Zbog toga, psi koji pojedu čokoladu doživljavaju napade, drhtavicu i povraćanje.

Mlačena čokolada
Oko desetak grama mlečne čokolade po kilogramu telesne mase može biti smrtonosno. Što znači, oko 400 grama čokolade je otrovno za psa od deset kilograma, a oko 200 grama za psa od 5 pet kilograma. Razne čokoladice sadrže između 60 i 90 grama mlečne čokolade. Dovoljno je da pas od deset kilograma poojede 2 ili 3 čokoladice da bi se otrovao. Čak i one manje zaslađene imaju isti nivo toksičnosti.

Čokolada za kuvanje
Oko šest grama ove čokolade po kilogramu telesne mase može biti smrtonosno. Dve štanglice čokoade za kuvanje mogu dovesti do trovanja psa od deset kilograma, a čak jedna štanglica može biti opasna za male pse.

Kakao
Oko 17 grama kakaa po kilogramu telesne mase psa mogu biti štetni. Znači, pas od deset kilograma se može otrovati ako pojede oko 150 grama slatkog kakaa.

Bela čokolada
Bela čokolada nije ni približno opasna kao tamna i mlečna. Ova vrsta čokolade se pravi od kakao putera, koji ne sadrži istu opasnu količinu teobromina, pa je samim tim i najmanje toksična. Bilo bi potrebno mnogo bele čokolade da se pas otruje. Međutim, masti i šećer koje sadrži u velikim količinama mogu biti vrlo štetni za pankreas psa.

Suština je da je, bez obzira na težinu vašeg pasa, čokolada otrovna! Stariji psi, štenci i psi sa drugim zdravstvenim problemima su ipak ugroženiji. Ukoliko primetite neki od siptoma trovanja čokoladom, pozovite vašeg veterinara što pre!

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: