Istorija 8

23.04.2024.

15:55

Srednjovekovni novčić srpskog kralja iskopan u Hrvatskoj

Na arheološkom nalazištu na Manušu kod Županije otkriven je jedinstven novčić za koji se veruje da je srebrni denar Stefana Uroša II Milutina.

Izvor: Slobodna Dalmacija/ Damir Šarac

Srednjovekovni novčić srpskog kralja iskopan u Hrvatskoj
Shutterstock/Smile Shot

Podeli:

Prema prvim analizama reč je o srebrnom denaru Stefana Uroša II Milutina (1253. - 1321.) na kojem se čita legenda VROSI (Uroš).

Radi se o kasnoj emisiji dinara sa zastavom "de bandera", kovanoj krajem 13. i početkom 14. veka.

Naći novčić na splitskom području prepunom arheologije, ne bi bilo ni toliko čudno da se ne radi tek o četvrtom novčiću koji potiče iz srpske srednjovekovne države, a dva se čuvaju u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na Mejama.

"O upravo pronađenom novčiću na Manušu više ćemo moći da kažemo kada se očisti i detaljno analizira", rekao je dr. sc. Tomislav Šeparović, kustos numizmatičke zbirke MHAS-a.

U Arheološkom muzeju u Splitu čuva se i novčić Stefana Dragutina,

Kako je srpski srednjovekovni novčić dospeo na Manuš, verovatno nikad nećemo saznati, a kad je reč o srednjovekovnim vladarima Srbije, bilo bi za očekivati da se našao i koji novčić Stefana Prvovenčanog.

Voditelj arheoloških istraživanja Nebojša Cingeli pokazao je Slobodnoj Dalmaciji novčić, koji možete da vidite na ovom linku.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: