- Eucerin Leto -

Da li kosa opada zbog peruti?

Perut pogađa svaku drugu odraslu osobu, a koliko god se trudili, bele ljuspice teško da možete tek tako da sakrijete. Vidljive su u korenu kose, a pogotovo na tamnoj odeći, pa se mnogi osećaju veoma nesigurno zbog perutanja kože glave. Perut podjednako “napada“ i muškarce i žene, a ono što je važno jeste da ovo oboljenje može da se kontroliše, samo je važno da mu otkrijete uzrok.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Zablude

Ne postoj dokaz da perut dovodi do proređivanja kose ili njenog opadanja. Takođe je zabluda da je perut znak da su kosa i koža glave prljavi i da je to vreme kada treba da je operete. Mnogi pokušavaju ovaj problem da reše raznim vrstama sirćeta, prirodnih ulja ili šamponima za bebe, ali nema dokaza da je bilo šta od ovoga uspešno u borbi protiv ovog oboljenja kože glave.

Uzroci perutanja kože glave mogu da budu različiti, a genetika je samo jedan od njih. Ako neko u familiji pati od perutanja kože glave, velike su šanse da ćete se i vi boriti sa ovim dosadnim i neuglednim oboljenjem kože glave.

Na stvaranje peruti mogu da utiču i klimatski uslovi, odnosno preterana izloženost sunčevim zracima, hladnoća, vrućina ili vetar.

Na pojavu peruti mogu da utiču i stres, ali i hormonske promene. Takođe, na pojavu belih ili žutih ljuspica u korenu kose mogu da utiču i neadekvatna ishrana ali i alkohol.

Perutanje kože glave čest je problem na ovom delu tela, a koji se javlja u dva oblika - masna perut ili seboreični dermatitis i suva perut. Masna perut nastaje kada se na koži glave formiraju masne, žute ljuspice koje se lepe za glavu i kosu.

S druge strane, suva perut nastaje kada se na koži glave formiraju suve bele ljuspice koje padaju sa glave i kose.

Takođe se javljaju svrab, crvenilo i masna ili suva koža glave.

Perut se dakle javlja kada se skrati proces obnavljanja ćelija kože glave. To onda dovodi do ubrzanog ljuštenja ćelija kože glave, koje tada formiraju vidljive ljuspice.

Taj proces se naziva kožna proliferacija, koji pokreće mikroorganizam “Malassezia globosa”, koji upravo i iritira kožu glave izazivajući svrab.

Zapaljenja kože glave veoma su čest problem kože glave i dovode kako do peruti, tako i do proređivanja kose i isušenosti kože glave, ali i svraba i osetljivosti ovog dela tela.

Ako vam kosa opada i postala je slaba i lomljiva, moguće je da se iza toga krije zdravstveni problem kao što je oboljenje štitne žlezde, nedostatak gvožđa ili neka autoimuna bolest. Opadanje kose mogu da prouzrokuju i pojedini lekovi, pa je neophodno kada to primetite, da se obratite lekaru.

Koristite Eucerin DermoCapillaire gel šampon protiv peruti ukoliko imate masnu perut ili Eucerin DermoCapillaire krem šampon protiv peruti ukoliko imate suvu perut, kako biste isprali ljuspice bez iritiranja kože glave.

strana 1 od 2 idi na stranu