- Dolce vita -

Ruski milijarder kupio pa vratio Nobela Votsonu

Jedan od najbogatijih Rusa Ališer Usmanov otkrio je da je otkupio Nobelovu nagradu naučnika Džejmsa Votsona i da namerava da mu je vrati, prenosi BBC.

Izvor: Tanjug
Podeli

Uzbekistansko-ruski tajkun Usmanov, koji je pored ostalih stvari i drugi najveći deoničar engleskog fudbalskog kluba Arsenal, izjavio je da gospodin Votson zaslužuje zlatnu medalju i da ga je potreslo to što je naučnik morao da je proda.

Džejms Votson, Moris Vilkinson i Frensis Krik dobili su 1962. godine Nobelovu nagradu za otkriće strukture DNK. Votsonova medalja prodata je na aukciji za 4,8 miliona dolara. To je ujedno i prva medalja koja je stavljena na prodaju za života naučnika koji ju je osvojio.

-- Pročitajte i Prodao Nobelovu medalju za 4,75 miliona dolara --

Votson (86) kaže da je planirao da deo prihoda od prodaje medalje da u humanitarne svrhe i za dalji razvoj naučnih istraživanja. Biznismen Usmanov objasnio je da je telefonom anonimno kupio medalju prošle nedelje na aukciji.

"Situacija u kojoj izvanredni naučnik mora da proda svoju medalju koja predstavlja simbol njegovog uspeha je neprihvatljiva'', saopštio je Usmanov i dodao da je Votson jedan od najznačajnijih biologa.

Magazin Forbs procenio je Usmanovo bogatstvo na 15,8 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu