Ruski milijarder kupio pa vratio Nobela Votsonu

Jedan od najbogatijih Rusa Ališer Usmanov otkrio je da je otkupio Nobelovu nagradu naučnika Džejmsa Votsona i da namerava da mu je vrati, prenosi BBC.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.12.2014.

13:00

Default images

Uzbekistansko-ruski tajkun Usmanov, koji je pored ostalih stvari i drugi najveći deoničar engleskog fudbalskog kluba Arsenal, izjavio je da gospodin Votson zaslužuje zlatnu medalju i da ga je potreslo to što je naučnik morao da je proda.

Džejms Votson, Moris Vilkinson i Frensis Krik dobili su 1962. godine Nobelovu nagradu za otkriće strukture DNK. Votsonova medalja prodata je na aukciji za 4,8 miliona dolara. To je ujedno i prva medalja koja je stavljena na prodaju za života naučnika koji ju je osvojio.

-- Pročitajte i Prodao Nobelovu medalju za 4,75 miliona dolara --

Votson (86) kaže da je planirao da deo prihoda od prodaje medalje da u humanitarne svrhe i za dalji razvoj naučnih istraživanja. Biznismen Usmanov objasnio je da je telefonom anonimno kupio medalju prošle nedelje na aukciji.

"Situacija u kojoj izvanredni naučnik mora da proda svoju medalju koja predstavlja simbol njegovog uspeha je neprihvatljiva'', saopštio je Usmanov i dodao da je Votson jedan od najznačajnijih biologa.

Magazin Forbs procenio je Usmanovo bogatstvo na 15,8 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: