Zdravlje

Subota, 10.02.2024.

08:40

U Sarajevu proglašena epidemija morbila

Na području Kantona Sarajevo u Bosni i Hercegovini proglašena je epidemija zarazne bolesti morbila, objavljeno je u Službenom listu Federacije BiH.

Izvor: Tanjug

U Sarajevu proglašena epidemija morbila
Foto: sfam_photo/Shutterstock

U dokumentu su navedene mere koje će biti preduzete u cilju suzbijanja epidemije.

Prema objavi, tokom trajanja epidemije, biće sprovedene mere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju edukaciju o prevenciji zaraznih bolesti, rano otkrivanje izvora zaraze i puteva prenošenja, prijavljivanje i izolaciju obolelih, hospitalizaciju i lečenje, kao i pojačanu imunizaciju dece, prenosi Klix.ba. Ovo nije prvi put da je epidemija morbila proglašena u Bosni i Hercegovini, jer je prethodno bila proglašena u Tuzli i Bijeljini.

Male boginje ili morbili su izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje smo se uspešno borili MMR vakcinom, koja je obavezna za svu decu u drugoj i sedmoj godini života.

S obzirom na poljuljanu veru u vakcinaciju, mnogi roditelji su odbili da decu daju MMR vakcinu, pa to zapravo može imati velikog udela u daljem razvoju situacije kada je ova bolest u pitanju.

U Srbiji su zasad registrovana dva slučaja, oba importovana, majka i sin su se zarazili u inostranstvu i, kako navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, situacija se prati.

Kada su u pitanju simptomi morbila kod dece, važno je znati da period inkubacije, odnosno period dok se ne pojave simptomi, može trajati i do 18 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: