Stručnjaci upozorili da su nove smernice za lečenje u menopauzi štetne

Stručnjaci, poslanici i aktivisti u Velikoj Britaniji upozoravaju da će nove službene smernice za lečenje žena u menopauzi štetiti njihovom zdravlju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Pormezz48
Foto: Shutterstock/Pormezz48

Prema novom nacrtu smernica za lekare opšte prakse iz Nacionalnog instituta za zdravlje i negu, koji je predstavljen prošlog meseca, ženama koje imaju valunge, noćno znojenje, depresiju i probleme sa spavanjem, može se ponuditi kognitivno-bihevioralna terapija (CBT) "pored ili kao alternativa" hormonskoj supstitucionalnoj terapiji (HRT), da bi se smanjili simptomi menopauze, preneo je Gardijan.

Kritičari su osudili te smernice, navodeći da će biti ugroženo zdravlje žena u menopauzi zbog toga što se ne ističe prednost hormonske terapije za zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema, za razliku od CBT-a. Osnivač i izvršna direktorka kompanije Mamsnet Žistin Roberts izjavila je za Gardijan da se žene već bore za pristup HRT-u na koji imaju pravo, suočene sa velikim brojem dezinformacija i, kako je navela, nedostatkom znanja među lekarima opšte prakse. Robertsova je rekla da lekari opšte prakse često kažu ženama u menopauzi da jednostavno moraju da podnesu teške fizičke i mentalne simptome.

Lekarka opšte prakse u Saseksu koja jei osnovala žensku kliniku One Woman Health, Nina Vilson, rekla je da bi preporučivanje psihološke terapije ženama u menopauzi moglo da se tumači kao pogrešan znak da su simptomi menopauze samo na mentalnom nivou, dok se osnovni uzrok zdravstvenih tegoba, a to je pad nivoa hormona estrogena, može regulisati, kako je istakla, samo hormonskom terapijom. Poslanica za Svonzi i predsedavajuća parlamentarne grupe za menopauzu Kerolin Haris tvrdi da su nove smernice "zastarele", "naivne" i "loše osmišljene".

"Razgovor može učiniti da se osećate bolje, ali to neće ukloniti bolove u zglobovima i neće promeniti način na koji živite", rekla je Kerolin Haris.

Predsednica Odbora Donjeg doma britanskog parlamenta za žene i ravnopravnost Karolin Nouks rekla je da je opšte poznato da se najgori simptomi menopauze mogu ublažiti zamenom izgubljenog estrogena, odnosno hormonskom terapijom. Nouksova je istakla da za one žene koje ne mogu da uzimaju hormonsku terapiju, CBT može da ima praktičnu korist. Portparol Nacionalnog instituta za zdravlje i negu rekao je da nacrt uputstva jasno pokazuje da je važno da zdravstveni radnici zauzmu individualan pristup kada razgovaraju o opcijama lečenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu