Otkriveno da ove tablete oštećuju fetus kod nekih trudnica

Nova studija švedskih naučnika otkrila je da hormonska tableta primodos za testiranje trudnoće oštećuje fetus kod nekih trudnica.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naučna studija je pokrenuta nakon što je navodna žrtva leka pokrenula sudski spor protiv proizvođača tablete primodos, hormonske pilule koja je najviše korišćena tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka i (švedskog) ministarstva zdravlja, prenosi Skaj njuz.

Izveštaj koji je uradio švedski profesor farmakologije i toksikologije otkriva da je korišćenje tablete primodos moglo da ošteti fetus na sličan način kao i neki lekovi za prekid trudnoće.

Profesor Bengt Danijelson, koji se 35 godina bavi proučavanjem bezbednosti lekova i teratologijom (nauka koja se bavi abnormalnostima fiziološkog razvoja), proveo je dve godine analizirajući podatke iz studija o hormonskim testovima trudnoće (HPT) i zaključio da ovaj preparat ima potencijal da izazove niz urođenih problema udova, skeletne malformacije i kardiovaskularne defekte.

Međutim, studija profesora Danijelsona sugeriše da HPT imaju potencijal i za treći ishod – da započnu neuspeli proces abortusa, što dovodi do kontrakcija materice i krvarenja kod nekih trudnica, najverovatnije kod onih žena koje imaju prirodno niži nivo hormona progesterona tokom trudnoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu