Zdravlje

Četvrtak, 07.12.2023.

13:25

Na listi RFZO novi inovativni lekovi za najteže bolesti VIDEO

Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osguranje našli su se novi inovativni lekovi – čak 22 terapije, među kojima i 16 najsavremenijih lekova za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja.

Izvor: B92

Na listi RFZO novi inovativni lekovi za najteže bolesti VIDEO
Foto: Shutterstock/BigKhem

Do obolelih od najtežih bolesti stižu najsavremenije terapije. U utorak je zasedala Centralna lekarska komisija i na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osguranje (RFZO) našli su se novi inovativni lekovi – čak 22 terapije. Od toga, 16 su najsavremeniji lekovi za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja – karcinoma dojke, pluća, karcinoma prostate, ali i za bolesti za koje do sada nije bila dostupna terapija o trošku Fonda.

Profesor doktor Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju, u emisiji Jutro kaže da je ovo i više nego odlična vest.

"Izuzetno važna stavka u našem radu je lista inovativnih lekova koji se stalno obnavljaju. Vi, ako pratite medicinu, videćete da se za vrlo kratko vreme javljaju novi lekovi koji imaju sve bolje kombinacije za lečenje malignih bolesnika, koju su najteži bolesnici. Ova nova lista lekova, sa 22 nova aparata, koji do sada nisu imali registraciju u Srbiji, jako će proširiti pul lekova koji mi koristimo u različitim oblastima medicine za lečenje malignih bolesnika", navodi profesor doktor Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju.

U ovom trenutku, na ovoj listi inovativnih lekova, ovi lekovi pokrivaju sledeće bolesti – maligne bolesti pluća, kolorektalni karcinom, karcinom prostate, hematološke onkološke bolesti.

"Karcinom prostate je drugi uzročnik smrti muške populacije koji oboli od karcinoma. Na prvom mestu je karcinom pluća, kolorektalni karcinom, i karcinom prostate su tu, slični po broju obolelih. Ovo su vrlo teške tri podmukle bolesti koje odnose veliki broj života u našoj zemlji. Kada je karcinom prostate u pitanju, oko 1.000 pacijenata godišnje u Srbiji premine od ove bolesti. Mnogo toga smo uradili u poslednjih 10–12 godina, a kulminacija svega toga je sada ova lista lekova, gde ćemo mi u potpunosti zaokružiti jedan ciklus", kaže doktor Zoran Džamić.

O čemu je još govorio, pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: