Zakazivanje magnetne ubuduće moguće na samom pregledu VIDEO

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphoto/zlikovec
Foto: depositphoto/zlikovec

Ministarka zdravlja Danica Grujičić gostovala je u emisiji Jutro na TV Prva, gde je izjavila da će zahvaljujući novoj platformi za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu lekar specijalista moći da je zakaže na samom pregledu, bez obzira na to da li ona predviđa snimak glave ili kičme, dela kičme, trbuha, karlice, nekog zgloba i slično,

"Kada specijalista završi pisanje izveštaja, treba da klikne na ikonicu 'zakaži magnet'. Nakon toga treba da klikne na pregled koji je potrebno uraditi. Potom je potrebno da klikne za koliko vremena je potrebno uraditi pregled, da li za mesec dana, da li za nedelju dana, da li za tri meseca, da li za šest meseci. Računam na poštenje mojih kolega specijalista", rekla je Danica Grujičić.

Ona je, takođe, istakla da će se razlikovati oni koji moraju hitno prvi put da naprave magnetni snimak, kao i oni koji zbog neke bolesti moraju redovno da se prate, na tri, šest meseci, godinu dana, tri, pet godina i slično.

"Za početak će postojati kol-centar, odnosno grupa medicinskih sestara i tehničara koji se vrlo dobro razumeju u dijagnoze, pošto će dijagnoza specijalističkog pregleda praktično automatski ulaziti u uput za magnetnu rezonancu. Videće se koliko je šta hitno, jer se oni najhitniji slučajevi primaju u bolnicu i oni naravno neće čekati", rekla je ministarka Grujičić.

Nakon toga je objasnila da će ti pacijenti biti raspoređeni tako da će pacijent da se pregleda u zdravstvenom centru u kome ima slobodnih termina.

Kako je navela, kako se bude montirao koji magnet, a treba da ih stigne 22, oni će se polako uklapati u sistem.

"Mi u ministarstvu ćemo znati koliko pregleda je urađeno na svakoj magnetnoj rezonanci", istakla je ministarka Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 37 idi na stranu