Zdravlje

Utorak, 28.11.2023.

19:44

Elektronski zdravstveni kartoni više nisu san: Jednim klikom uvid u sve podatke pacijenata VIDEO

Lekari će jednim klikom imati uvid u sve podatke pacijenata. Arhiva svih bolnica i domova zdravlja uskoro će se naći u jednom, objedinjenom sistemu.

Izvor: B92

Elektronski zdravstveni kartoni više nisu san: Jednim klikom uvid u sve podatke pacijenata VIDEO
Foto: Shutterstock/Irenaphoto

To propisuje nedavno usvojeni Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji u okviru kog se nalazi i uspostavljanje elektronskih kartona.

”Sledeći put ponesite svu medicinsku dokumentaciju”, “Da li ste alergični na neki lek?”, samo su neke od rečenica koje često čujemo kada odemo na pregled. Uvođenjem elektronskih kartona svi podaci o pacijentu će biti u sistemu, dostupni svim lekarima, a ne samo izabranom, kako je bilo do sada.

Vest o uvođenju elektronskih kartona oduševila je građane, te se tako mogu čuti samo pozitivna mišljenja o ovom novom, objedinjenom sistemu.

"Ako sam ja alergična na neke lekove na koje jesam, i odem u neku drugu ustanovu, može direktno da vidi u mom kartonu o čemu se radi, informacija više za njih, benefit za mene", kaže jedna sugrađanka.

"Super. Zašto bih ja nosila neke papire po ovom i onom šalteru, kad samo pokažem knjižicu, oni već proslede uput i to je to", nadovezuje se druga.

Ono u čemu su svi saglasni jeste da će lekari lakše imati pristup svim informacijama.

"Gde god da odete, on sve vidi. Ne morate da nosite ove silne papirčine", "To će sada sve da se dovede u red, u smislu da će sve da bude na jednom mestu.", "Lakše je doktoru da vidi. Možda je neka osoba hipohondar, pa se to tek sada vidi", samo su neki od komentara. Doktorka Branka Kostić Srdić, specijalista opšte medicine, kaže sledeće:

"Mi na taj način dobijama na efikasnosti. Na jednom mestu imaćemo uvid u sve preglede pacijenata. Isto tako u dijagnostičke procedure, ultrazvukove, laboratorijske analize, radiografske nalaze. Sva dokumentacija biće dostupna lekarima na svim nivoima, I na sekundarnom I na tercijarnom nivou."

Neretko se dešavalo da lekar više vremena provede unoseći podatke nego što traje sam pregled, na šta su negodovali i lekari i pacijenti.

"Ono što će biti neki ključni benefit, I na to su se lekari najviše I žalili je da ne mogu da prate istoriju bolesti pacijenata, a sa druge strane povezivanjem tih sistema, oni će imati podatke koje neće morati ponovo da ukucavaju", kaže Isidora Šmigić.

"Za pacijente je ovo jako važno jer će ih rasteretiti te potrebe da nose dooklumetaciju sa sobom I da, ono što je bitno, imaće uvid elektronski u svoje zdravstvene podatke, preko portala E zdravlje", dodaje.

Za odlazak kod specijaliste, pacijent više neće morati da ide po uput kod izabranog lekara.

"Ono što je takođe relevantno je da će kroz uvođenje ovih sistema Ministarstvo zdravlja uspostaviti I centralni registar resursa, tako da će u svakom momentu moći, u realnom vremenu, da prati broj slobodnih postelja, dostupne aparate, medicinske."

Isidora Šmigić napominje da će samo ovlašćena lica imati pristup podacima pacijenata, te da su podaci zaštićeni u skaldu sa zakonom. Lekari napominju da, dok sistem ne stane na svoje noge, pacijenti obavezno čuvaju lekarsku dokumentaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: