Vrtići desetkovani: Stomačni virus ne jenjava

Stomačni virus uveliko hara Srbijom, najviše pogađa decu i bebe, ali i odrasli se žale na mučninu, povraćanje i dijareju.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Sorapop Udomsri/Shutterstock
Foto:Sorapop Udomsri/Shutterstock

Lekari u svim delovima Srbije konstatuju da su domovi zdravlja puni kao i da virus hara i u vrtićima.

Koji su simptomi, koliko je opasan i da li postoji povezanost sa podvrstom eris koronavirusa? Na ova bitanja i brojne nedoumice odgovorio je gost Jutra, dr Saša Milićević, pedijatar.

"Najčešći simptomi u ovom slučaju su bol u stomaku, dijareja, temperatura može da bude prisutna ali i ne mora. Jednostavno, zaraženi stomačnim virusom osećaju malaksalost, javljaju se i bolovi u rukama i nogama. Kada su u pitanju deca, apsolutno nisu u stanju da idu u školu ili u vrtić."

Doktor Milićević naglašava da virus traje od 3 do 5 dana, retko kada traje duže.

"Iako kratko, tih nekoliko dana znaju da budu zaista muka živa. Ono što treba znati je da je u pitanju samoizlečiva bolest. To je virus. Uglavnom su to rotavirusi, adenovirusi. Odmor je važan, ali i davanje tečnosti, elektrolita. Ne zaboravite čuvenu supu iz kesice."

Kako lekar navodi, najvažnije je sprečiti dehidrataciju, ostalo će organizam da izdrži i sa ostalim stvarima će organizam da se izbori. Trenutak kada posumnjamo da je nešto drugo u pitanju, a ne virus, jeste onda kada tegobe traju nešto duže.

"Virus se prenosi kapljičnim putem (kijanjem), prljavim rukama. U suštini, virus se vrlo lako prenosi."

Na šta je još doktor Saša Milićević skrenuo pažnju, kako je objasnio činjenicu da se virus ponavlja, i da je imunitet kratak, pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu