Zdravlje

Ponedeljak, 25.09.2023.

11:06

Farmaceuti jačaju zdravstveni sistem

"Farmaceuti jačaju zdravstveni sistem" ovogodišnji je slogan kojim se proslavlja Svetski dan farmaceuta (25. septembar).

Izvor: B92

Farmaceuti jačaju zdravstveni sistem
Foto: Privatna arhiva

Farmaceuti u Srbiji, bez obzira na to u kojim institucijama rade, partneri su pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja.

Kao najdostupniji zdravstveni radnici, 7.200 farmaceuta u apotekama svakim danom svojim znanjem i stručnošću predstavljaju neprocenjivo vredan resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i drugih medicinskih sredstava.

- Farmaceuti osiguravaju da pacijenti imaju pristup potrebnim lekovima i pravilno obaveštavaju pacijente o pravilnoj upotrebi lekova. To pomaže u kontroli bolesti i sprečavanju stvaranja komplikacija. Takođe, od farmaceuta se može dobiti savet i edukacija o pravilnoj primeni lekova, kao i o načinima održavanja zdravlja i prevenciji bolesti. Prateći pacijente tokom terapije, farmaceuti mogu da identifikuju i reše potencijalne probleme, poput interakcija lekova ili neželjenih efekata. Farmaceuti igraju ključnu ulogu u istraživanju i razvoju novih lekova i terapija, čime doprinose napretku medicine. Pružajući stručno mišljenje i informacije o lekovima, farmaceuti doprinose i u oblikovanju zdravstvene politike i smernica. Tokom pandemije bili smo ključni u distribuciji vakcina i lekova, kao i u obuci zdravstvenih radnika za pravilnu primenu, dok u bolnicama farmaceuti igraju ulogu u kontroli infekcija kroz upravljanje antimikrobnom terapijom i praćenje pravilnog rukovanja lekovima – ističe Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Povodom Svetskog dana farmaceuta, Farmaceutska komora Srbije tokom septembra i oktobra sprovodi akciju edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme, jer znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se neguje odmalena.

"Uticaj farmaceuta na javno zdravlje dobija na značaju kada izađemo iz prostora apoteke i pokažemo koliko naše znanje može da doprinese jačanju zajednice. Časovi javnog zdravlja pružaju osnovna znanja i veštine koje su ključne za očuvanje i unapređenje zdravlja pojedinaca i zajednice, čineći ih važnim delom obrazovnog sistema. Učešće u ovom projektu uzelo je 210 farmaceuta u isto toliko predškolskih i školskih ustanova u više od 70 gradova i mesta u Srbiji. Odabrane su teme u zavisnosti od uzrasta dece, pa smo tako za predškolce i mlađe osnovce namenili predavanja – "Kako da porastemo zdravi i snažni", "Moj farmaceut i ja" i "Superheroji za našu planetu" – kako da budemo čuvari prirode i zdravlja. Starijim osnovcima od 5. do 8. razreda, namenili smo teme "Ekološki detektivi" – otkrivamo uticaj hemikalija na planetu i naše zdravlje, "Dobro razmislite! Zašto su toliko opasni duvan, elektronske cigarete i alkohol?" i "Čas apotekarstva" na času biologije – zašto su bakterije sve otpornije na antibiotike", objašnjava Slavica Milutinović.

Farmaceutska komora Srbije stalno unapređuje ulogu farmaceuta uvođenjem standardizovanih farmaceutskih usluga.

"Primenom medicine, odnosno farmacije zasnovane na dokazima standardizuje se usluga koja je jedinstvena i koja ima za krajnji cilj poboljšanje zdravlja pacijenata, bolji stepen adherence i bolji ishod u lečenju pacijenata. Trenutno u apotekama ima blizu 900 savetnika farmaceuta, koji sprovode pet usluga za pacijente. Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom, za pacijente sa dijabetesom, standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika, Post-kovid savetovalište i savetovalište „Pitaj me za HPV". Svaki savetnik nosi bedž za određenu uslugu i time ga pacijenti mogu lakše prepoznati", napominje Slavica Milutinović.

U narednom periodu broj usluga u apotekama će se povećavati i sledeća usluga koja se uvodi u apoteke je savetovalište za pacijente obolele od hipertenzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: