Zdravlje

Petak, 22.09.2023.

08:56

Samo dva minuta šetanja nakon jela čini čuda za vaš organizam: Pomaže kod česte bolesti

Mnoge studije pokazale su da je svakodnevno hodanje veoma značajno za naše zdravlje, ali koliko minuta nam je zapravo dovoljno?

Izvor: centar zdravlja

Samo dva minuta šetanja nakon jela čini čuda za vaš organizam: Pomaže kod česte bolesti
Foto: Brocreative/shutterstock

Ovo je pitanje koje često zanima ljude koji pokušavaju da unesu neke zdravije navike u svoj životni stil.

Na kraju krajeva, kako hodanje zapravo utiče na telo?

Studija objavljena 2002. godine daje neke zanimljive podatke: nakon obroka, dovoljno je da prošetate samo nekoliko minuta i glukoza (odnosno šećer) u krvi će se postepeno smanjivati, a insulin će ostati stabilan.

U toj studiji ispitivani su efekti različitih oblika fizičke aktivnosti i njihova interakcija sa nivoom šećera u krvi i insulinom. Fizičke aktivnosti koje su ispitivane bile su sedenje, stajanje i hodanje, a dokazano je da je stajanje bolje od odmora na kauču, jer ipak snižava šećer, ali insulin ostaje na istom nivou, dok su ispitanici koji su išli u kratku šetnju videli da im nivo šećera raste i pada postepeno, a nivo insulina je stabilniji nego kod ispitanika koji su stajali ili ležali.

Povećani nivoi šećera u krvi su nezdravi i mogu znatno povećati rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, kažu stručnjaci. Takođe, studije su pokazale da će nivo šećera u krvi porasti u roku od 60 do 90 minuta nakon jela, tako da je najbolje da malo vežbate ubrzo nakon što završite obrok. Metabolička pozadina ovog mehanizma leži u činjenici da je mišićima potrebna glukoza da bi funkcionisali, pa kretanje pomaže u uklanjanju šećera iz krvotoka.

Zbog toga se mnogi trkači oslanjaju na ugljene hidrate pre maratona ili trke, na primer jer im je u toj situaciji potrebno što više goriva za mišiće.

Stručnjaci kažu da ljudi koji su fizički aktivni oko 150 minuta nedeljno imaju 33% manji rizik od smrtnosti od svih uzroka od onih koji su fizički neaktivni.

Prevedeno, to znači da ako ustanete i krenete samo 21,43 minuta svakog dana u nedelji, smanjujete rizik od smrti od bilo čega za jednu trećinu. Definitivno je vredno truda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: